06 October 2020
Helmnet Rider: #submersion

Unik MC-plåtning under vatten

submersion1 Foto: Alex Dawson
Vår Helmnet Rider Malin Kullberg skapade projektet #submersion och sänkte ner en hoj under vattenytan. Med hjälp av en känd undervattensfotograf har hon producerat något helt unikt.

Så här har du troligtvis aldrig sett en Honda CBR650R förut. Vår Helmnet Rider Malin Kullberg är influencern och kreatören bakom Instagramkontot @biker.stories. För några månader sedan fick hon idén om att sänka ner en sporthoj under vatten.

Projektet fick namnet #submersion. Med hjälp av ett team på drygt tio personer har Malin nu porträtterats under vattenytan, med en motorcykel, av den välkände undervattensfotografen Alex Dawson.  


Jag tjöt till av glädje när fotografen Alex Dawson skickade ett första utkast på fotona till mig. De är så bra, säger Malin. 


Foto: Alex Dawson


Jag såg mig själv klädd i skinnställ körandes på en sportmotorcykel - under vatten. Det var början på månader av förberedelser och hårt arbete för att få min vision att bli verklig, säger hon. 


Malin är själv fotograf och funderar ofta på hur hon skulle kunna ta nya kreativa bilder. Att ta bilder på en kvinnlig modell, sittandes på en motorcykel i full MC-utrustning under vatten, är något som hon själv aldrig hade hört talas om att någon har gjort innan.


Foto: @biker.stories. Undervattensfotograf Alex DawsonTanken på att det här aldrig har gjorts förut drev mig till att göra det. Det var många som inte trodde på mig när jag började prata om vad jag ville göra, men av erfarenhet är ingenting omöjligt. Man får bara kämpa lite hårdare, säger Malin.


Att det blev just en Honda är för att Malin tidigare samarbetat med Honda Sverige. Bland annat har hon provkört CBR:en, som sänktes ner i poolen, långt innan den här fotograferingen.
När hon presenterade idén om undervattensfotograferingen för Honda Sverige var de först skeptiska, men ångrade sig snabbt och ville vara med, berättar Malin.


Det är något som jag är väldigt glad för idag för titta hur bra det blev!


Totalt var det ett team på tio personer på plats i Borlänge där fotograferingen ägde rum. Förberedelserna inför plåtningen började redan tidigt på morgonen. För att få ner Hondan i vattnet krävdes det fem personer för att kunna rulla ner den i poolen. Väl i vattnet stod den under ytan i cirka tio timmar då det gjordes en plåtning i dagsljus och ytterligare en senare på kvällen. 


Det är just det som gör bilden så häftig. När man ser den tänker nog många att det är ett montage, men allt är äkta, säger hon. Foto: @biker.stories. Malin Kullberg innan plåtningen börjat. Under skinnstället hade hon en våtdräkt. 


En av utmaningarna för Malin var kylan. För trots att poolen var uppvärmd blir det kallt att stå i ett skinnställ under vatten så länge. Det var också svårt för henne att hålla sig under ytan till en början. Eftersom att hon flöt upp till ytan fick hon ta hjälp av viktbälten för att sjunka och hålla sig under vattenytan.


Bortsett från det gick det bra att göra alla dem sakerna som jag ville göra under vattnet, men det kändes såklart lite underligt att simma runt i ett supertajt skinnställ, handskar och stövlar.


Foto: @biker.stories. Dykaren Sara Bandeby hjälper Malin med ett viktbälte så hon ska hålla sig under ytan. 


De två färdiga fotona som du ser i reportaget är del 1 av 3 i en bildeserie. Fler bilder från den häftiga fotograferingen släpps i omgångar på Malins Instagramkonto. På tisdag den 6 oktober klockan 18:00 svensk tid ligger alla bilder ute på @biker.stories.

Det kommer också ut en dokumentär om några veckor med "behind the scenes"-material för att visa hur plåtningen gick till och hur mycket jobb som ligger bakom för att få till den.