09 October 2020
VIDEO: Helmnet testar

Nya Kawasaki KX250, KX250X och KX450X

Inför nästa år är Kawasakis populära KX250 rejält uppdaterad dessutom släpps två helt nya enduromodeller. Vår Helmnet Rider Mattias Engbom har provkört nyheterna både i skogen och på crossbanan.

Kawasakis populära cross KX250 har fått en rejäl make over till 2021 och är baserad på den större maskinen KX450.  

Om vi börjar uppifrån och går neråt har den fram för allt fått elstart vilket är efterlängtat hos många. Äntligen slipper du slösa onödig energi på att kicka igång hojen, istället trycker du bara på startknappen och drar iväg.  Foto: KadestamsPhoto


KX250 har också fått hydraulisk koppling som ger en skarpare känsla och som gör växlingarna mjukare.

Självklart är det jättebra med elstart. Den nya hydrauliska kopplingen har jättebra känsla, säger Mattias. 


På 2021 års modell är hela chassit smalare och ergonomiskt utformat med smalare och slätare dyna vid tanken. Allt för att göra det smidigare och bekvämare för föraren att röra sig på hojen. Den vidareutvecklade ramen i aluminium är likadan som sitter på KX450.


Foto: KadestamsPhotoÄven svingen är ny för att få bättre kontroll och ska ge bättre kraft från hjulen. Den nya hojen har också fått förbättrad fjädring för att få bättre dämpning.

Vår Rider Mattias är lång och väger runt 80 kilo och han upplevde den som ganska hård och stum i fjädringen ändå när han körde på crossbanan. 

Helhetsintrycken på den nya crossen är att det är en riktigt fin cykel som har bra känsla. Den var något vinglig att köra och hade möjligheten funnits att kunna ändra styret hade Mattias gärna gjort det.

Det är kanske en vanesak, säger Mattias, men det hade varit bra att kunna flytta fram styret lite mer för mig som är längre. Det hade gjort att jag fått en bättre körställning. Originalinställningarna som det var på 450:n som jag körde passade mig bättre. 


Foto: Helmnet. Vår Helmnet Rider med MX-proffset och SM-tvåan Sandra Karlsson. 

Styret går att justera i fyra olika lägen med hjälp av verktyg, och det går även att justera fotpinnarna i två olika lägen. Under vår körning gavs dessvärre inte den möjligheten att ändra inställningarna.

Genom att ändra styret eller fotpinnarna kan du hitta en bra körställning oavsett om du är lång eller kort till exempel. 


Foto: Kawasaki


Motorn är en av styrkorna på de tidigare KX250-hojarna. Inför 2021 är motorn ännu mera kraftfull säger Kawasaki och har fått 1.0 kW mer effekt vilket motsvarar cirka 1,4 fler hästkrafter.

Utöver alla uppdateringar har KX250 2021 fått launch control som hjälper föraren att hålla hjulen i marken vid starter till exempel. Med flera olika körprogram kan du via ECU ändra mappning i motorn för att hitta det som passar dig bäst beroende på körstil och underlag. 


Två nya enduromaskiner till 2021

Den allra största nyheten i Kawasakis MX 2021 lineup att det kommer två helt nya enduromodeller. Vår Rider Mattias körde båda maskinerna både på crossbanan och en kort slinga i skogen. Foto: Helmnet


Båda enduromodellerna är landsvägsregistreradeEnduromaskinerna är i grund och botten samma hojar som crossarna. Skillnaden är att det är ett annat bakhjul och bakdrev. Från början fick hojarna namnet KX250XC och KX450XC, som det står på hojarna som vi har provkört. Men det blev senare ändrat vilket innebär att när de kommer ut på marknaden heter de KX250X och KX450X.Foto: Kawasaki. KX250X
Foto: Kawasaki. KX450X


Mattias första intryck av hojarna är att de är byggda för den amerikanska marknaden. De är anpassade efter den typen av enduro som oftast körs i USA vilket är lite annorlunda mot vad vi är vana vid i Sverige.


Det känns som att hojarna är anpassade för lite snabbare amerikansk endurokörning, säger Mattias. Det är mer en långloppshoj än en hoj för traditionell svensk enduro med stenar och lerhål.

Foto: Helmnet. Mattias på KX250X


Hojarna är landsvägsregistrerade och har fram- och baklyse, blinkers, och nummerplåtshållare. Kröken och ljuddämparen är också anpassade för landsvägskörning. Den digitala displayen visar bland annat hastigheten. 


Foto: Helmnet. Mattias på KX250X


250:n har en annan utväxling och mjukare fjädring än vad 450:n har. Den gick fint att köra både i skogen och på crossbanan. Du kan välja mellan tre olika mappningar i båda hojarna genom att enkelt byta ut en liten plugg. De förinställda lägena är MX Hard Condition, MX Soft och MX Standard. Varje mappning kan också ändras manuellt för att passa just din körstil och för olika banor.

Foto: Kawasaki. De lika pluggarna för att välja mellan MX Hard Condition, MX Soft Condition eller MX Standard Condition.


Foto: Helmnet. Mattias på crossbanan med KX250X.

Mattias upplevde 450:n som ganska hetsig och svårkörd i skogen med den mappningen som hojen hade, vilket var MX Hard. Det är ingen maskin för nybörjare utan du behöver ha lite mer erfarenhet för att kunna hantera cykeln tycker Mattias. 250:n är inte lika aggressiv att köra.

Båda hojarna har precis som den nya crossen elstart och hydraulisk koppling. Elstart på en endurohoj är ju absolut att föredra så du slipper stå där i skogen eller i lerhålen och kicka igång den.


Foto: Helmnet. Elstarten är guld värd oavsett om du kör på crossbanan eller i skogen. 


För dig som är lite duktigare motionär eller elitåkare, och som vill ha en mer aggressivare cykel för tuffare körning, då passar KX450X bra.


För mig blev det väldigt studsigt i skogen och hojen gick åt alla håll ibland över stenarna när jag körde 450:n, säger Mattias. Foto: Helmnet


Fördelen med Kawasakis enduromodeller är att du i princip har en crosshoj redo för enduro, du behöver alltså inte bygga om så mycket själv.
Det är annars en hoj som går utmärkt att köra på sandstigar i skogen eller om du till exempel vill köra Gotland Grand National, då skulle 250:n vara perfekt. Enduro som vi kör i Sverige är ofta över stenar och i svår terräng med lerhål och då kan Kawasakis endurohojar vara svårkörda.


Den är lite för hetsig helt enkelt säger Mattias. Det är som att köra en 450-cross med lite för låga varv. 


Foto: Helmnet. KX250X


Fjärdingen funkar ganska bra som den är, tycker Mattias, även om det egentligen inte är en ren endurofjädring på varken 250:n eller 450:n.
Nu är ju vår Rider Mattias ett riktigt proffs vad det gäller fjädringar och stötdämpare eftersom att han driver sitt eget företag ENG Racing Suspensions.  


Foto: Helmnet. Mattias på KX450X på enduroslingan i skogen. 


Sammanfattningsvis tycker Mattias att båda hojarna har en bra karaktär i motorn och känslan över lag är bra. Hojarna upplevdes inte som klumpiga även de är lite svårkörda. Det har ju hänt otroligt mycket inom enduron de senaste åren så det är kul att Kawasaki nu också slår sig in på marknaden för att konkurrera med andra märken.

Prismässigt har Kawasaki över lag alltid legat bra jämfört med andra märken, crossarna har varit runt tio tusen billigare. Inför 2021 har priserna höjts och nu kostar de runt hundra tusen vilket är ungefär lika mycket som konkurrenternas hojar.

För att se alla specifikationer och få mer info om hojarna kontaktar du din närmsta Kawasakihandlare. 


Detaljbilder på KX250X