09 March 2020 Frida Persson
Helmnet Rider Frida Persson

"Aquabike-racing är som motocross fast på vattnet"

Frida1 Foto: Peter Andersson
Träningen på mark är i full gång för våra vattenskoter-Riders. Väntan på att få lägga i maskinerna i vattnet igen efter en lång vinter är stor. Men vad är egentligen Aquabike-racing?

Just nu planeras det för årets alla tävlingar och att skriva med alla sponsorer för teamet. Det är mycket som ska fixas innan en ny tävlingssäsong.

Än ligger dock isen och snön här i Gävle. Vi brukar kunna slänga i maskinerna runt påsk, då är suget efter åkning för stort och det är bara att slänga på sig skoteroverallen och köra några varv i väntan på att också banan kommer i vattnet. Första SM tävlingen går i Kumla den 16-17 maj och där efter följer en hel drös med tävlingar i Sverige och utomlands.

Vi skulle inte greja det utan alla underbara människor runt om oss som stöttar och tror på oss.


Jag tänkte förklara hur våra tävlingar går till. Det är de roligaste man kan göra på vattnet enligt mig.  Aquabikeracing är som motocross på vattnet, fast utan lera, skrubbsår och faktist är det få kroppsskador.

Det är kul att titta på men
ännu roligare att köra

Foto: Peter Andersson

Inom Aquabikeracing finns ett flertal klasser, från ungdomsklasserna med ståmaskiner i standardutförande, Ski GP3, till sittmaskinerna i muskelklassen Runabout GP1. Du kan köra på en mindre bana, Aquacross, eller delta i de större långloppen, offshore. Här finns en klass för alla förare och maskiner, killar som tjejer tävlar på lika villkor. 

Aquacross innebär att man oftast kör på en bana med bojar som innehåller både höger och vänstersvängar, split eller alternativspår till exempel. Alla klasser kör tre heat per tävling och alla heat räknas. Banans längd varierar mellan 1000-1500 meter per varv och varvtiderna brukar ligga på drygt en minut, antal varv beroende på klass men vanligtvis 6-10 varv per heat.


I min klass kör vi i Sverige tolv minuter plus ett helt varv. Man hinner bli duktigt trött och slut i armarna.


Olika maskiner

Vi följer ett internationellt reglemente (UIM) med vissa nationella tilläggsregler. Det finns två sorters Aquabikes eller vattenskoter om man så vill kalla de.

Ståmaskiner är mindre maskiner där föraren alltid står upp, Ski kallas de på engelska och i UIM:s regelbok. Sittmaskiner är de maskiner med en sadel där föraren kan sitta. I UIM:s regelbok heter de Runabouts, förkortas ofta RA.

Jag hoppas fler tjejer vågar testa på denna roliga sport

Lite snabbt förklarat är starten stillastående med maskinerna igång och här får man ha lite hjälp att hålla sin aquabike. När tävlingsledaren signalerar och gummibandet åker upp är det bara att gasa. Först i mål vinner heatet om man inte lyckats köra fel eller missat någon boj och glömt att ta black boj (straff bojen). Du behöver även vara medlem i en klubb samt ha en tävlingslicens.

Min egen klubb, Gefle Jet Racing Club, anordnar en mindre tävling, perfekt för er som aldrig tävlat förr och även för de erfarna förarna i mitten av augusti. 


Foto: Peter Andersson

Denna tävling körs på vår träningsbana. Vi brukar även ha en träningshelg där du som har en egen maskin får komma och både prova på att köra bana och få information om hur det fungerar att tävla. Vi brukar ha en rolig helg med massa skratt och nyttig information och glädje på vattnet. Kolla in Gefle Jetracing Club på Facebook om kommande ävenemang i vår.

Är du intresserad själv av att börja träna eller tävla finns massor av information på svera.org eller så är de bara att slänga i väg ett mail till mig via Instagram @fridaa86.  Eller till vår teamsida på Facebook @psonracing, så hjälper jag till. 

Nya förare är alltid välkomna. Jag hoppas fler tjejer vågar testa på denna roliga sport.