18 August 2020 Malin Westling
Helmnet testar Husqvarna

Vitpilen 701 och Svartpilen 701

husqvarna19 Foto: Malin Westling
husqvarna6 Foto: Malin Kullberg
De två pilarna från Husqvarna är något ut över det vanliga både design- och körmässigt. Helmnet fick låna Svartpilen och Vitpilen 701 och tillsammans med vår Rider Malin Kullberg fick vi en upplevelse vi sent ska glömma.

De båda hojarna är i grund och botten samma skrot och korn. De har samma motor, samma ram, bromsar och dämpare. Men de är två totalt olika motorcyklar i karaktären och körupplevelsen.

Foto: Björn Klockar


Vi hämtar upp båda hojarna i Gävletrakten. Den ena får vi låna av Speedstore och den andra får vi låna av Husqvarnas ambassadör @moto.linn.

Både jag och Malin lyser upp som solar när vi ser hojarna för första gången. Vitpilen är riktigt läcker designmässigt, med en underbart turkosblå färg, och det är svårt att definiera vilken kategori den egentligen tillhör. Den är en väldigt sportinspirerad caféracer kommer vi fram till. Svartpilen har en otroligt läcker bronsaktig färg och vi placerar den i facket Flat Track eller Street Track.


Foto: Malin Westling


Vår resa börjar tidigt på lördagsmorgonen med avfärd från Borlänge mot Falun. Vi vill ta bilder på hojarna i häftiga miljöer och vad passar inte bättre än en rock-inspirerad tatuerings- och skönhetsstudio.
Den första sträckan blir därför enbart transportsträcka på motorväg. Vi känner direkt att det här inte är hojarnas favoritvägar. Ingen av oss ser någonting bakåt för det skakar så mycket och att köra i 110 kilometer i timmen är inte så bekvämt heller, men det är som sagt lördagsmorgon och knappt någon trafik ute så vi kör på.

Foto: Malin Kullberg

Väl framme väntar tatueraren Mårten, som jobbar på Red Rock, på oss. Det är på millimetern att vi får in båda hojarna genom dörren. Väl där inne flyttar vi runt på hojarna bland snygga fåtöljer och lampor och häftiga inredningsdetaljer.


Passionate RiderFoto: Malin Kullberg


Foto: Malin Kullberg


Efter att Malin nästan gjort en tatuering, för att visa hur hängiven motorcyklist och äkta Helmnet-entusiast hon är, lämnar vi studion och drar vidare. Trots att Mårten aldrig fick sätta tatueringsnålarna i henne på riktigt har hon i alla fall "Passionate Rider" förevigat med tusch resten av helgen.Foto: Malin WestlingFrån Falun kör vi vidare mot Avesta där vårt nästa tänkta fotoställe skulle bli. Himlen blir dock allt mörkare ju längre vi kommer och vi bestämmer oss därför att köra norrut igen. Vi gör en avstickare till ett av Dalarnas häftigaste ställen, Silvbergs gruva, som är en gammal nedlagd sulfidmalmsgruva. Gruvan ingår i kulturslinga Silverringen. Mer om gruvan kan du läsa här

Foto: Malin Kullberg


När vi rullar fram längs den slingriga grusvägen som leder fram till det turkosfärgade vattnet faller de första dropparna. När solen skiner är det ett magiskt ljus över i sjön. Det blir näst intill overkligt grönblå. När vi är framme vid vattenkanten och har rullat ner hojen den sista biten öppnar sig himlen och de badande turisterna skyndar upp på land. Plötsligt står vi där ensamma vid vattnet med pilarna.

-Perfekt, säger vi till varandra och plockar fram kameran.

Foto: Malin Westling


Inte många gånger
vi tycker att sexans
växel ens behövs


Vitpilen är den sportiga motorcykeln av pilarna. Den har en framåtlutad sittställning och ganska kantig design som avspeglar sig i körupplevelsen. Vi båda gillar hojen skarpt och älskar den snygga designen. Den är verkligen något helt eget på alla sätt, men det är ärligt talat inte den bekvämaste hojen jag kört. Sadeln är kantig och för mig som inte är så lång är det tur att jag har kängor med lite högre klack så att jag når ner ordentligt.


Foto: Malin Westling


Båda hojarna har quickshift och då man stundtals får växla ihjäl sig för att hitta rätt växel är det skönt att slippa använda kopplingen. Det är inte många gånger vi tycker att sexans växel ens behövs. På Vitpilen känns växlingarna i hela hojen, det liksom dunkar till och skakar när du växlar.Foto: Malin Westling

Displayen var också för mörk och det var svårt att se de små siffrorna. Den var inte så användarvänlig på någon av hojarna och vi lyckades inte få till hur man knappade runt i den. 

Vitpilen ser ganska liten ut och kompakt ut men när du sätter dig på hojen växer den och upplevs mycket större. På hojen som vi lånade av Linn har hon valt att sätta backspeglarna upp och ner och längst ut på styränden. Varken jag eller Malin tyckte om detta då vi blev tvungna att flytta hela kroppen för att kunna se något bakåt över huvud taget. 

Svartpilen hade en riktigt skön sadel och den upprätta körställningen gör att du kan mata många mil utan att det blir obekvämt. Vi testade också att köra en kortare sträcka på grusväg med den. Hade vi inte haft regnet hängande över oss och behövt få i oss mat hade vi kunnat köra några mil till på grusväg.


Foto: Malin Kullberg

Svartpilen hade inte lika mycket vibrationer tyckte vi och den är skönare att köra längre sträckor på. Det var bättre sikt i backspeglarna då de sitter uppåtvända och längre in på styret, men vibrationerna gjorde att det var svårt att se bakåt i högre hastigheter även på den.


Moderna motorcyklar
som har en gammal själ


Den andra dagen har vi dragit ihop ett gäng bikers för en tur runt om i Dalarna. Vi körde både småvägar, långa svepande kurvor och på större vägar med högre hastigheter.
Båda hojarna känns trygga att köra.
De är som allra bekvämast och roligast att gasa med 70-sträckor som är lite kurvigare. Vi körde båda hojarna i en hel del regn under helgen och det var inga problem alls. Dem har helt olika däck och körsätt men båda har riktigt bra grepp i däcken och känns stabila att köra oavsett underlag eller väder.

Foto: Björn Klockar

Foto: Björn Klockar

Väl hemma igen summerar vi helgen med pilarna som riktigt riktigt rolig. En sådan där helg man lägger närmast om hjärtat och minns med värme när vintern kommer.

Vitpilen väcker enorm uppmärksamhet med sin speciella design. Vi tror dock att det är en ganska nischad målgrupp som köper den. Har du möjlighet att provköra en tycker vi absolut du ska göra det. Du kanske upptäcker att det här är precis den typ av hoj du letat efter.
Svartpilen tror vi lockar en större målgrupp. Man känner sig onekligen riktigt häftig på den och den bjuder in till aktiv och äventyrlig körning både på småvägar och spännande grusvägar.

Både Vitpilen och Svartpilen 701 är nya och moderna motorcyklar men under tanken har de en gammal själ. 


Foto: Malin Kullberg
Foto: Malin Kullberg