19 August 2020 Malin Westling
"A Ride For Our Child, Tyra"

"Tyra älskade att följa med mig på motorcykelturer"

tyra1 Foto: Privat Ylva Grandin
tyra6 Foto: Privat Ylva Grandin
För två år sedan drabbades Ylva Grandins dotter av cancer. Tyra älskade att följa med sin mamma på MC-turer. För att hedra dotterns minne arrangeras därför en MC-kortege för att samla in pengar till de som kämpat och fortfarande kämpar mot cancer.

När Ylva och hennes två döttrar kom hem från en resa i slutet av januari 2018 fick Tyra en otroligt stark huvudvärk. Efter att ha skickats runt mellan olika vårdinstanser, där de tagit prover och röntgenbilder, blev till slut Ylva uppringd av neurokirurgen på Karolinska sjukhuset.

De berättade att Tyra måste skrivas in omgående. Hon hade diagnostiserats med Sarkomcancer och en mycket ovanlig form av den som enbart hittats hos fyra andra personer i hela världen.

När en person drabbas av cancer är det som att livet är satt på paus. När cancern drabbar våra barn och ungdomar är det en av de värsta mardrömmarna man kan tänka sig, säger Ylva.


Foto: Privat, Tyra


Familjen bodde mer eller mindre på sjukhuset under Tyras sjukdomstid. Att bo på sjukhus påverkade hela familjen mycket starkt.

Det är jobbigt och fruktansvärt och att bo och leva på ett sjukhus. Det är det för alla familjer oavsett varför man är där, säger Ylva.


Fram tills den 30 november 2018 bodde familjen på sjukhuset, innan Tyra fick flytta hem igen den sista tiden i livet. Den 1 december samma år tog Tyra sitt sista andetag i sitt hem, med sin närmsta familj närvarande. Hon blev bara sexton år gammal.

För att hedra alla barn, ungdomar och vuxna som kämpar och fortfarande kämpar mot cancer tog därför Ylva initiativet till att starta en MC-kortege förra året. Syftet är att samla in pengar till förmån för Sarkomföreningen och Cancerhjälpen.
Att det blev just en MC-kortege för att uppmärksamma sjukdomen cancer var givet för Ylva och kortegen fick namnet "A Ride For Our Child, Tyra".


A Ride For Our
Child, Tyra"


Foto: Christer Alm. "A Ride For A Child" 2019. 


Ylvas intresse för motorcyklar började när hon som liten fick åka med sin pappa på turer. Att ta MC-körkort och att köpa en egen MC när åldern och ekonomin tillät var självklart för henne.

Jag A-kortet med min kusin som handledare och köpte min första motorcykel 1995, säger Ylva. 


När hon själv fick barn flera år senare sålde hon sin MC. Under småbarnsåren hade hon ingen egen hoj utan lånade sin pappas. 2015 blev suget efter en egen motorcykel för stort och hon köpte en egen igen. Det var också självklart att föra MC-intresset vidare till sina egna döttrar.

Tyra älskade att hänga med mig på motorcykelturer, säger Ylva.Foto: Privat, Ylva tillsammans med dottern Tyra på hennes sista MC-tur. På grund av den växande tumören och att Tyra blev sämre kunde hon inte längre följa med på motorcykeln efter det.  


Båda Ylvas döttrar har uppskattat turerna på motorcykel med mamma. De gillade också känslan av frihet och gemenskapen. Att åka hoj till ett glass- eller fikaställe och att umgås med glada människor som är ute och kör hoj för att det är roligt.

Det har alltid varit lite coolt att säga att man har en mamma som kör motorcykel, och kul att följa med på lite annorlunda och äventyrliga familjeaktiviteter, säger Tyras syster Malou. Foto: Privat. Tyra och hennes syster Malou på utflykt med motorcykel. 


Förra året deltog cirka 175 motorcyklar i kortegen och motorcyklisterna samlade in över 30.000 kronor som fördelades mellan Cancerhjälpen och Sarkomföreningen.

I år blir det givetvis lite annorlunda på grund av Coronapandemin. "A Ride For Our Child, Tyra" har istället fått godkänt av både Länsstyrelsen och polisen att genomföra flera mindre korteger.

Foto: Privat, Ylva och Tyra på MC-tur


Kortegerna körs söndagen den 23 augusti med ett begränsat antal på max 40 motorcyklister på varje tur. Körningarna ska gå genom olika delar av Stockholm som Sigtuna, Botkyrka, Järfälla, Sollentuna, Solna, Upplands-Bro, Österåker, Vallentuna och Upplands Väsby, där Tyra växte upp med sin familj.
Trots att det är några dagar kvar innan körningarna ska genomföras har det redan samlats in en stor summa pengar.

 

Vi börjar vi redan närma oss 10.000 kronor vilket är enormt fint och omtänksamt av dem som tänkt att delta. Vi har även fått bidrag från flera personer som med värme betalat trots att de inte kan närvara, säger Ylva.


För att visa sin omsorg för ändamålet eller för att delta i kortegen swishar du startavgiften, som är på 200 kronor per ekipage, till 123 574 8363.
Hela den insamlade avgiften fördelas sedan mellan Sarkomföreningen och Cancerhjälpen.

Du kan även följa "Ride For Our Child, Tyra" på Facebook via länken nedan.