07 February 2020 Malin Westling

Sveriges första H-D LiveWire såld till MC-Collection

Livewire_1 Foto: Sophie Björkman
Det anrika museet som numera huserar på Tidö Slott blir de allra första att köpa den elektriska motorcykeln LiveWire från Harley-Davidson i Sverige.

Idag på eCar Expo, den stora mässan för framtidens fordon, överlämnades LiveWire officiellt till sin nya ägare Christer R Christenson från MC-Collection.

Jag tycker att man lyckats med en snygg design och hittat rätt färgmässigt på LiveWire. 


-H-D har lyckats bra. Nu återstår att se om den attraherar MC-åkarna också, säger Christer R Christenson. Att den gör 0-100 på 3 sekunder är riktigt spännande.Säljaren av motorcykeln är ProBike Stockholm Syd som är de första och för tillfället enda i Sverige som får sälja den nya eldrivna motorcykeln från Harley-Davidson. Hans Angermund, försäljningschef för Harley-Davidson Stockholm tycker att det är riktigt kul att det är just MC-Collection som blir den första ägaren i Sverige.
- Det känns helt rätt att den allra första hamnar på ett museum så att många kan komma och titta på den. Det är ju en milstolpe i H-D:s historia att vara bland de första att tillverka en eldriven motorcykel. Så det känns jättekul, säger Hans Angermund.

ProBike Stockholm Syd har några fler intressenter på gång att köpa LiveWire enligt Hans. När första demohojen snart rullar in i butiken hoppas han på att fler får upp ögonen för denna spännande motorcykel. Han tror definitivt att det kommer att säljas fler i Sverige.

Det är kul att vi får sälja den första, det är riktigt häftigt att Harley är med redan från början vad det gäller eldrivna hojar. Jag tror absolut att fler hakar på och kommer köpa en, säger Hans. 

Och nog är det speciellt att just H-D har gjort en eldriven motorcykel. När man startar en H-D i vanliga fall brukar de flesta haja till, men att starta LiveWire är något ut över det vanliga. Det är ju nämligen knäpptyst innan du vrider på gasen och kör iväg då hörs ett vinande ljud, och det är något som Christer R Christensen från MC-Collection sett fram emot att få uppleva.


Det är ju känslan av att dels se hur den fungerar, hur den håller balansen när man kör. Men sen är det ju ljudet som är intressant. Jag har längtat efter att få få starta den och lyssna, säger Christer. 


Förra året flyttades den stora samlingen av motorcyklar som MC-Collection har från Edsvik i Sollentuna till Stenstallet på Tidö Slott utanför Västerås. Då såldes det även bort en del del av samlingen. Tidigare fanns det runt 400 motorcyklar, men på en auktion i Las Vegas såldes över två hundra hojar. 

I år satsar museet på en ny avdelning för eldrivna motorcyklar och där kommer LiveWire att ha en given plats.

Det ska bli intressant att följa upp hur intresset för elmotorcyklar blir. 


-Det är en omställning i MC-världen just nu. Att just Harley-Davidson kommer med en high-power MC är riktigt intressant, säger Christer.