01 December 2020 Malin Westling
Helmnet testar

Sherco 250 SEF Factory, 300 SE och 300 SEF Factory 2021

Helmnet har provkört Shercos nya uppdaterade endurohojar för 2021. Tre hojar som passar både nybörjare och proffs. Häng med vår Rider Mattias Engbom ut i skogen.

Det är en lite kylig dag mitt i veckan när vi drar ute skogen för att köra enduro. Solen har inte letat sig fram över huvud taget och det ligger ett grått dis över skogen.

THF Tärnsjö Hastighetsförmedling har ett perfekt ställe att köra på mitt ute i skogen. Där mötte vi upp vår rider Mattias Engbom och enduroförarna Kent Folkesson och Joakim Hedlund.
Även Andreas Lif från podcasten "Tappad Som Barn" hängde med på vårt test av Shercos nya 2021-maskiner.


Alla foton i reportaget: Sebastian Gustafsson, SegusFoto

Testhojarna är Sherco 250 SEF Factory,  Sherco 300 SE Factory och Sherco 300 SEF Factory för 2021.

Inför nästa år har både 250:n och 300:an fyrtakt fått nytt framdrev med en låsring istället för muttrar som gör bytet enklare. Den har även fått ett nytt avgasrör från Akrapovič som ger ett lägre ljud och mer prestanda och en lägre vikt.
300:an har även den fått nya kamaxlar som ger ett ännu bredare register.På tvåtaktssidan har både 250:n och 300:an fått en ny uppdaterad motor där vibrationerna blivit mindre på grund av de balansvikter som ska motverkar det. Även växellådan är uppdaterad och har blivit lättare. Motorn har tappat hela 1,2 kilo. För att få ett bredare och bättre register är utväxlingen också ny.

Passar både
nybörjare och
proffs

2021 års modeller har också fått en ny design i färgsättningen och nya handtag med ett mjukare gummi.Körmässigt är det såklart annorlunda att köra tvåtakt jämfört med fyrtakt. Men över lag tycker Mattias att alla tre hojarna är lättkörda och passar både nybörjare och proffs.


Banan vi körde på innehåller det mesta. Det finns allt från sand och jord till stenar, rötter och stalp. Vill du utmana dig själv går det att köra riktigt trixit på den här banan och därför passar Shercos hojar bra att köra just här.

Vill du ha en snällare körning är det inga problem. Hojarna åker dit du vill utan att kännas svårkörda. Samtidigt som det finns mer om du själv ger mer, säger Mattias. Vi hade med oss ett gäng förare med både olika vikt, längd och erfarenhet. Och varje gång någon kom tillbaka med en hoj i vår lilla depå sa de samma sak.


 Det är lättkörda hojar som är riktigt roliga att köra på alla partier på banan och i skogen. 


Du kan dra på
utan att det
blir för brutaltDet går att köra på högre växlar och finköra runt om man vill det. Mattias tycker att 300:an fyrtakt fungerar perfekt i skogen. Den är optimal för den banan vi körde på eftersom hojen är så snäll och fin att köra, säger Mattias.


Du kan smyga runt och den gör sitt jobb men du kan även dra på utan att det blir för brutalt, säger Mattias.


Tvåtaktare är att föredra när det blir ännu jävligare och stenigare, tycker Mattias. När det det nästan blir mer som trialkörning är tvåtaktare bättre och de går riktigt fint att köra på sådant underlag. 

Över lag tycker Mattias att fyrtaktshojarna passar bäst för hans typ körning. Men när möjligheten ges att köra både två- och fyrtakt ser han fördelarna med respektive hoj. 

Egentligen skulle man ha en av varje så man kunde välja två- eller fyrtakt beroende på vilken körning man tänkt sig, säger Mattias. 


Vi testkörde tre Factoryhojar som är en dyrare modellen. Du kan även välja Racing och då har de inte samma utrustning. Det är absolut värt att lägga de där cirka tio tusen kronorna extra för att få en hoj som är klar på en gång.

De här modellerna är perfekta då styre, gaffelkrona fjädring, och avgasrör, ja det mesta som du annars skulle bytt ut sitter på från början, säger Mattias.  Prismässigt ligger Shercos hojar bra jämfört med konkurrenterna. Du får som sagt en hoj som är klar redan från butik utan att du måste byta ut en massa saker direkt för att få den optimal tycker Mattias. De är också landsvägsregistrerade vilket är en klar fördel.


Det gör ju att den är lättare att försäkra. Det är ju perfekt att det går att köra till och från träningarna eller till jobbet och så vidare om man vill det.En av hojarna hade helt rätt inställning i fjädringen för Mattias som är lång och väger runt 90 kilo med utrustningen på. Original är Sherco som de flesta andra hojar, de har lite för mjuka fjädrar för Mattias, men passar säkerligen optimalt om man väger runt 75-80 kilo med utrustning på, tycker Mattias.
 

Att köra en hoj som har rätt inställningar utifrån den som kör den gör ju stor skillnad för körningen, särskilt fjädringen, säger Mattias.


Helhetsintrycket på alla tre modellerna är bra tycker alla fyra förare vi hade med oss på provkörningen. De nya uppdateringarna är kanske inget som gemene man märker så stor skillnad på men 2021 års hojar är riktigt fina att köra. Alla specifikationer om respektive hoj hittar du via länkarna längst ner.Tack till THF Tärnsjö HastighetsFörmedling, Sebastian Gustafsson SegusFoto och Alex Eneroth för foto och film.