17 November 2020
Helmnet testar

Så tyckte vi om årets MC-kläder och skor som vi testat

utrustning16 Foto: Malin Kullberg
Under året som gått har Helmnet fått möjligheten att testa MC-utrustning från flera olika märken. Här är vår recension av produkterna.

Helmnets chefredaktör Malin Westling har under året gjort flera reportage om och med olika motorcyklar. I samband med reportagen har hon fått möjligheten att testa en del utrustning. Här kan du läsa recensioner av de kläder och skor som Malin testat under året.
Länkar till produkterna hittar du längst ner i artikeln.


SKINNSTÄLL: Spire Lady från Held

✔️ Ett snyggt svart skinnställ med fina vita detaljer som gör att skinnstället ser mer figursytt än vad det är.

✔️ Det är ett mjukt skinnställ i nötskinn som är skönt och bekvämt att köra i oavsett sittställning på hojen. Även när det var helt nytt kändes det inte allt för stelt.

✔️ Skydd i axlar och armbågar. Plats för ryggskydd, men jag kör alltid med ett separat ryggskydd. Förberett för bröstskydd vilket jag aldrig har kört med. Justerbara knäskydd.✔️ Dubbel läderförstärkning på rumpan. Stretchmaterial på armar och i grenen som gör skinnstället riktigt bekvämt och följsamt. Luftventiler som gör att det även är komfortabelt att köra i under riktigt varma dagar.
Jag har kört i skinnstället under kallare dagar med ner mot endast två, tre plusgrader. Med rätt underställ och en hoodie över känns det okej även vid kyligare väder. Även om jag hellre väljer annat ställ för kalla eller regniga åkturer.


Strunta i att titta
på storleken och
testa dig fram✔️ Innerfickor med plats för körkort, kontokort och en telefon. Absolut inget mer.


✔️ Dragkedja och kardborreknäppning i både jacka och byxor. Jackan och byxorna sätts också ihop med en dragkedja i midjan. Dragkedja även vid vaderna.✔️ Bra passform då det är lite figursytt vilket jag tycker är både snyggt och ger bra form. Skinnstället jag har kört i har storlek 40. När jag fick det vägde jag nästan 67 kg och hade 38/40 eller M i klädstorlek. Då fick jag precis igen både jacka och byxor men det var riktigt tajt.

Under året har jag gått ner runt 8 kg och har nu storlek 36 i vanliga kläder. Nu är byxorna istället för stora, både i midja och rumpa. De har töjt sig en aning så ta gärna en storlek som du knappt kommer i från början så sitter de perfekt efter du använt dem ett tag.
Jackan sitter okej idag och den har inte töjt sig på samma sätt. På längden är både jackan och byxorna perfekta.✔️ Att hitta ett skinnställ som sitter perfekt är svårt, särskilt som tjej. Jag tycker att detta skinnställ passar mig bra även om storleken inte överensstämmer med vanliga storlekar.
Om du ska köpa ett skinnställ ska du strunta i att titta på storleken och testa dig fram tills du hittar ett ställ som sitter bra, oavsett storlek.
SNEAKERS: Lennox Lady från Falco

✔️ En riktigt skön streetsko godkänd för MC-körning som är bekväma att gå i även när jag inte kör motorcykel.

✔️ De är förstärkta vid tå och fotknölen. Skorna har en slitstark sula som är lite tjockare och som inte är hal varken på grus eller vått underlag.
✔️ Snörning fram med lagom långa snören som inte är i vägen.️ Dragkedja på sidan med kardborreknäppning som gör skorna enkla att ta av och på.


En riktigt
skön streetsko


✔️ De tål en del regn men är nog inte helt vattentäta. De är tillverkade av präglat läder och har ventilationshål på insidan. Det gör att de inte blir för varma under soliga dagar eller långa turer.

✔️ De finns finns i fyra färger.✔️ Storleksmässigt stämmer de överens med vanliga skor. Jag har 36 på dessa och 36 i vanliga skor. Men de kan nog kännas trånga om du har en bred fot.

✔️ Det är ju en relativt mjuk sko och givetvis är ju hårda stövlar det som skyddar allra bäst. Jag tycker däremot om att kunna ha lättare utrustning, som ändå är godkänd, och som funkar under riktigt varma dagar. Eller om jag ska gå runt i MC-kläder på stan till exempel.
BYXOR: Betty Biker Jeggings från John Doe

✔️ Snygga Jeggings i kevlar och XTM-skyddsfiber. 


✔️ Byxorna har hög midja och normal benlängd. Hög midja är något jag verkligen uppskattar och tycker är både snyggt och skönt att ha när jag kör MC.


Känns som
vanliga byxor✔️ Jag tycker de motsvarar vanliga storlekar bra. Jag har storlek W28/L32 på dessa och de passar perfekt. Tyget är i stretchmaterial så det är inga problem att äta både en och två glassar för mycket...


✔️ Trots nästan 30 graders värme blev de inte för varma att köra i. De är dessutom vattenavvisande. Jag har å andra sidan inte kört med dom i regn än så jag kan inte uttala mig om de verkligen står emot vatten eller inte.

✔️Jeggingsen känns som vanliga byxor som jag annars har på mig i vardagen. Det är perfekt med byxor som funkar både under körning och när man stannar och kanske ska gå runt i dom i några timmar, utan att det blir för varmt eller obekvämt.✔️ Plats för höftskydd som köps separat. Knäskydd köps också separat. Jag satte i ett par knäskydd från ett par helt andra byxor av ett annat märke och de passar perfekt. Skydden är enkla att ta i och ur då de sitter i en liten ficka på insidan. 

✔️ Fickor både fram och bak.

ALLVÄDERSTÄLL: Hardy II från Rebelhorn


✔️ Allväderstället Hardy II från Rebelhorn är ett väldigt bekvämt ställ oavsett väder, om än lite tungt.

✔️ Många ventilationsmöjligheter för varma dagar med urtagbart foder som kan användas separat. Smarta knäppningar med magnet. ✔️ Vattentätt och varmt och skönt under kallare turer. Bra passform och lätt att röra sig i. Jag testade storlek 38 som var aningens för stort för mig. MC-kläder för kvinnor kan skilja sig massor i storlekar men dessa kläder stämmer ganska väl storleksmässigt. Jag skulle säga att detta är en liten 38.


Smarta knäppningar
med magnet


✔️ På bild är också en av Nexx nya hjälmar som jag inte hunnit köra något i ännu.✔️ Jag hann bara köra i detta ställ ett par gånger varav den ena gången i ösregn och stora delar på motorväg. Det står emot både vind och väta mycket bra och tack vare de smarta magneterna istället för knappar går det lätt att öppna och stänga fickor och själva jackan även med handskarna på. 
KÄNGOR: Misty från Falco

✔️ Först tyckte jag att kängorna var lite hårda att gå i. Men efter en dags körning hade jag gått in skorna utan skavsår. Nu sitter de perfekt.✔️ De är supersköna inte bara under körning utan som vanlig sko också. Annars kan MC-kängor ofta vara klumpiga och hårda men de här är förvånansvärt bekväma. Jag körde i en hel del regn de första dagarna jag hade dem och jag blev glatt överraskad att de var helt vattentäta.


Rejäl sula
med klack


✔️ Kängorna är hårda fram för att skydda tårna och har extra skydd för fotknölen. De har en rejäl sula med klack.✔️ Snörning fram och dragkedja på sidan för att slippa snöra upp. Smart funktion med en knapp för att sätta fast flärpen från dragkedjan.


✔️Storleksmässigt stämmer de väl överens med vanliga skor. Jag har 36 på dessa och 36 i vanliga skor. De finns även i svart och army green.
Malin är

  • 1.64 lång
  • väger ca 60 kg och har S eller 36 i vanliga kläder
  • och har skostorlek 36