31 August 2020 Text: Malin Westling Foto: Malin Kullberg och Malin Westling
Helmnets glassiga weekend

Roadtrip i Roslagen

En roadtrip behöver varken vara långt bort eller ta många dagar. Helmnets chefredaktör Malin och vår Helmnet Rider Malin tog en miniweekend för att utforska en del av Roslagen.

Ibland vill man bara komma bort en liten stund, ni vet ta hojen och se vart de bär av. Det var tanken när när vi började planera vår miniweekend. Eller egentligen planerade vi inte så mycket utan vi visste att vi ville besöka glassparadiset på Väddö Gårdsmejeri, och att vi ville bo på ett mysigt litet hotell. Vi ville heller inte köra allt för långt bort från Stockholm som var vår utgångspunkt.När vi hade en någorlunda idé i huvudet hur vi ville köra hörde vi av oss till ProBike för att låna motorcyklar. Det blev en Harley-Davidson Low Rider S som vi hämtade upp hos ProBike Syd och en Triumph Thruxton R som vi hämtade upp på andra sidan stan hos Probike Sollentuna.De båda hojarna är helt olika i både körstil och karaktär. Triumphen fick en att känna sig som en riktigt räser hämtad från 60- och 70-talet. Medan H-D:n med sin kaxiga attityd och speciella körstil fick en att känna sig helvild. 

Vi rullade ut från Stockholm och bestämde oss för att köra till Östhammar. Eftermiddagssolen värmde skönt och vi kände hur veckans stress släppte allt mer. Det finns väl inget härligare än att glida fram i solen och känna fartvinden susa förbi.


Vi vek av mot Norrtälje och fortsatte på E18 i några mil innan vi svängde av igen mot Rimbo för att följa väg 280. Efter ytterligare några mil fortsatte vi på väg 76 till Östhammar.

Det var en lagom rutt tyckte vi och ju närmare vår slutdestination för dagen vi kom desto härligare blev landskapet runt omkring oss.
Det hann bli tidig kväll när vi kom fram. Vi tog in på ett mysigt familjeägt litet hotell som heter Johansson Gårdshotell. Ägarna är från Stockholm och har drivit det sedan 2011. De har byggt om och byggt ut hotellet i omgångar och idag finns det sexton rum.

Vi har öppet varje dag året runt, säger Cattis Johansson som äger hotellet.

Sommartid är hotellet välbesökt av motorcyklister och vill man kan man parkera hojen på innergården. Kommer man många kan det dock bli lite trångt. Men hör man bara av sig i god tid innan kan Cattis och hennes man lösa det.

I vanliga fall erbjuder vi också mat i vår bistro. Vi ska också bygga ut köket för att kunna erbjuda ännu mera mat och ha längre öppettider, säger Cattis.

Vi fick varsitt litet enkelrum med en riktigt skön säng. Men eftersom hotellet inte kunde erbjuda någon mat nu i Coronatider tog vi en liten promenad på några minuter ner till hamnen för att äta.

På morgonen nästa dag åt vi en god frukost ute i trädgården. Det var varmt och skönt ute redan vid åttatiden, precis som det ska vara en skön sommarmorgon. Efter en trevlig pratstund med Cattis gjorde vi oss i ordning för att köra vidare.


Dag två på vår lilla roadtrip i Roslagen körde vi väg 76 från Östhammar till Väddö Gårdsmejer för att besöka Bondens Glasskalas. Vi hade hört vilket fantastiskt ställe kalaset skulle vara. Om du kikar under hashtaggen #bondensglasskalas på Instagram förstår du vad vi menar.Det finns helt fantastiska glassar i alla möjliga former och smaker. Vi hade ringt och förvarnat om vår glassprovning så vi hade turen att få komma dit innan öppning. För även om det är Coronatider så är gården mycket välbesökt.

Vi valde ut fem olika glassar som vi ville provsmaka. Det var allt från hallon och lakrits till citron och kola. En vanlig person köper en glass och har nog fullt upp med att försöka få sig den. Vi beställde fem...Missa inte videoklippen från vår trip, där ser du hur vi mumsar för glatta livet. 

Hur mycket vi än försökte kunde vi inte äta upp allt men det är bland det godaste glassar vi någonsin smakat. Varje glass är dessutom ett litet konstverk i sig.

Efter glasskalaset var det dags att bege oss tillbaka till Stockholm. Vi körde längs små byvägar genom ett somrigt Roslagen på perfekt kurviga vägar som är som gjorda för fantastisk motorcykelkörning. 

Tack också till Probike som lånade ut hojarna till oss.