15 May 2020 Malin Westling
McRF och medlemsföretagen meddelar

MC-mässan 2021 är inställd

massa2111 Foto: Helmnet, MC-mässan 2020
massa022 Foto: Helmnet, MC-mässan 2020
MC-Mässan 2021 ställs in på grund av Coronapandemin skriver Moped- och Motorcykelbranschens Riksförbund i ett pressmeddelande idag.

Coronapandemin drabbar världen och Sverige på ofattbart många sätt. I nuläget har stora delar av Europa stängt ner medan Sverige har hållit liv i handel och övriga verksamheter, skriver McRF i sitt pressmeddelande.

Trots att moped- och motorcykelbranschen sett positiva resultat över antalet nyregistrerade fordon under hela 2020 så är det svårt att se hur de långsiktiga effekterna av Coronapandemin.

Foto: Helmnet, MC-mässan 2020


-Alla är helt eniga bland alla medlemsföretag och handlare i detta beslut säger Niklas Christofferson, vd för McRF till Helmnet. Vi har mycket detaljerat och med hårda analyser sett över riskerna i flera omgångar vad det skulle innebära att genomföra mässan. Men det är ett ansvar att ta ett tidigt beslut.

Foto: McRF,  Niklas Kristoffersson


Johan Lyckman, vd Kawasaki Sverige 

Kawasaki Sverige står bakom branchföreningens beslut att ställa in nästa års MC-mässa. Med tanke på den pågående Covid-19 situationen i Sverige och omvärlden tar vi ett mellanår gällande mässor. Vi håller just nu på med att ta fram egna alternativ till konsumentaktiviteter, till vinter/vår 2020/21.
Foto: Facebook, Johan Lyckman 

Stephan Nordström, försäljningschef Indian Motorcycles Skandinavien:

Det är väldigt tråkigt att MC-mässan, som har varit startskottet för motorcykel, ställs in.  Men med rådande situation så tycker vi att det är ett klokt beslut.
Jag känner att våra kunder kommer att förstå. Vi får anpassa oss efter situationen och aktivera oss på andra sätt som provkörningsevent och Roadshow.
Foto: Instagram: @Indianmotorcyclesweden.se, Stephan Nordström

Tobias Persson, varumärkeschef Ducati Sverige-Norge: 

Vi tycker givetvis att det är tråkigt att behöva ta ett sådant här beslut, mässan är ju en start och höjdpunkt på MC-året.
Men med rådande situation och ovisshet om framtiden vad det gäller Corona-restriktioner med mera så tycker vi det är rätt beslut. Detta för att vi förhoppningsvis skall vara tillbaka med en MC-mässa 2022. Det planeras ju också för andra ersättnings-event för provkörningar med mera som vi ser fram emot.
Foto: Ducati Sverige-Norge, Tobias Persson


Att genomföra MC-mässan innebär stora kostnader både för McRF, handlare och medlemsföretagen. Många av företagen är dessutom små familjeföretag som inte kan ta den ekonomiska risken just nu.

Mässan är en trång och fysisk mötesplats, där glädjen att ses och hälsa på varandra spelar en sådan central roll, att vi inte kan garantera säkerheten på den nivå vi önskar, säger Niklas Kristofferson.


MC Mässan är ett så kallat framtungt projekt där de mycket höga, fasta kostnaderna kommer tidigt och finansieras av utställaravgifter och biljettförsäljning som kommer sent. Detta faktum är en accepterad ekonomisk risktagning under normala förutsättningar. Vi bedömer att förutsättningarna inte kommer att vara normala under 2020 och 2021, skriver McRF


Foto: Helmnet, MC-mässan 2020

Men styrelsen har också fattat ett beslut om att planera för andra aktiviteter som en omfattande MC-branschturné med utställningar, uppträdanden och provkörningar under en rad veckor under våren 2021.

Vi börjar nu jobba med alternativa idéer som till exempel om vi kan flytta ut mässan utomhus i april eller maj istället.


Vi kommer att göra andra saker i andra format avslutar Kristoffersson.