22 July 2020
Helmnet provkör

Kawasaki ZH2

zh25 Foto: Malin Kullberg
Kraftfull och superladdad, den nya streetfightern från Kawasaki är energiknippet vi längtat efter hela vintern. Helmnet har provkört den nya kompressormatade nakenhojen ZH2.

Den senaste modellen i Z-serien från Kawasaki tar för sig både design och motormässigt. Med ett riktigt stort kraftpaket till motor som får hjärtat att slå några extra slag redan vid låg hastighet. Tillsammans med vår Helmnet Rider Malin Kullberg körde vi många timmar i Stockholmsnatten på denna skönhet.


Känner den riktigt
härliga känslan i magen

Vi rullar sakta ut från hotellparkeringen känner vridet direkt. ZH2 är lätt att köra i låg hastighet även om minsta vrid på handleden gör att du hellre gasar på. Men vi fortsätter att köra längs den härligt kurviga vägen in mot stan i ett lagomt tempo. Sommarkvällen är ljummen och det kan väl knappast bli bättre än så här. Hojen följer minsta vink hur enkelt som helst och när kurvorna avlöser varandra känner jag den där riktigt härliga känslan i magen man känner när motorcykelkörning är som allra bäst.


Foto: Malin Kullberg


Den fyrcylindriga motorn på 998 kubik i ZH2 är fantastisk. Med en toppeffekt på 200 hästkrafter det inte konstigt att vår Helmnet Rider Malin Kullberg är lyrisk när vi stannar efter en stund.

Wow, den är otroligt rolig att köra snabbt med, men stor risk att alltid vilja köra för fort, säger Malin.


Vi båda förvånas över hur mjuk och fin motorcykeln är i motorn och att den är så lättkörd trots att den på pappret är en riktig best. Med quickshift både upp och ner blir körningen extra rolig.

Snabba växlingar är inte bara effektivt vid sportig körning utan riktigt skönt öven i stadstrafik. För långkörningar på motorväg till exempel kan du dessutom köra med den elektroniska farthållaren.

Den funktionen är inget jag själv kör med så ofta även om möjligheten finns.


Foto: Malin Kullberg


Malin tyckte att den var svår att klicka i så hon provade det inte ordentligt för att ha en åsikt om den.

ZH2 har Brembo M4 bromsok som är riktigt bra. Med en så pass kraftfull motor måste också bromsarna var rejäla. Pirellidäcken har ett bra grepp på torr asfalt. Vi har inte kört den i annat än härligt sommarväder så hur den beter sig på våt asfalt är svårt för oss att uttala oss om. 


Du blir ett med hojen
så fort du börjar rulla

Förarmiljön är bekväm och reglagen är lätta att nå. TFT-displayen är lättöverskådlig och du kan bland annat se varvtal, hastighet, klockan, lutningsgrader, och bensinförbrukning. Du kan koppla upp din smartphone till hojen via bluetooth. Genom Kawsaskis nya app "Rideology the app" får föraren också tillgång till flera funktioner. 


Foto: Malin Kullberg


ZH2 har en hel del avancerad elektronik för att hjälpa föraren. KTRC, KCMF och KIBS är traction control, kurvhjälpmedel och wheelie control. Den har även ett IMU-system som skickar feedback om motorcykeln till hjälpsystemen som underlättar körningen. ZH2 har också tre olika körlägen, Road, Rain, och Sport som också reglerar effekten. Det fjärde körläget Rider ger dig möjlighet att själv ställa in hur du vill att hojen ska vara. Alla detaljer om dessa system hittar du på Kawasakis hemsida.


Foto: Malin Kullberg


LED-belysningen runt om hela hojen förstärker den råa grymma designen. Det karaktäristiska Z:at på bakljuset förstärks när du bromsar.
Den ser stor och kanske lite klumpig ut vid första anblicken. Men sätt dig i sadeln och känn hur du blir ett med hojen så fort du börjar rulla. Jag som inte är så lång, jag är 1.64, når precis ner med tåspetsarna till marken. Men när jag tar upp fötterna på fotpinnarna sitter jag riktigt bra.


Foto: Malin Kullberg


Vi kör genom någon av de längre tunnlarna i Stockholm, ljuset från lamporna där tunneln delar upp sig åt två håll skiftar i blått och grönt.

Tanken slår mig att här borde man stanna och ta en cool bild, givetvis gör vi inte det. Men det var en häftig effekt som kändes klockren till ZH2.


Den ljumna sommarkvällen är ljus och Stockholm är stillsamt. Vi vill liksom aldrig stanna. Vi tar oss ner till Frihamnen för att ta lite fler bilder och när vi stannar ser jag bara ett stort leende i Malins ansikte.  


Känn hur du blir
ett med hojen


Sadeln är bekväm men precis som de flesta andra Z-hojarna är sadeln något hård. Malin tyckte också att den var hal när hon gasade på.

Efter att ha kört fina småvägar börjar klockan närma sig midnatt. Men innan vi åker tillbaka till hotellet bara måste vi dra ut på motorvägen och få känna på effekten och farten i hojen på riktigt. Det är sån ljuvlig känsla att ha vägarna nästan helt för sig själv. Vridet i motorn är helt enormt.Foto: Malin Kullberg

ZH2 är en aggressiv och lättkörd motorcykel som du skulle dö lycklig på, säger Malin när vi till slut parkerar.


Vi båda summerar dagen och hojen som något ut över det vanliga. ZH2 är som gjord för rolig, busig och aggressiv körning och passar perfekt för dig som vill ha en streetfighter som utstrålar attityd. 


Foto: Malin Kullberg