09 December 2020 Malin Westling
Helmnet testar

Kawasaki Ninja 1000 SX

ninja5 Foto: Malin Kullberg
Inför 2020 fick den inte bara ett nytt namn, den har också uppdaterats med flera funktioner och ny design. Helmnet har provkört 2020 års Ninja 1000 SX.

En varm sommareftermiddag i Stockholm möter jag upp vår Helmnet Rider Malin Kullberg för att provköra ett par av Kawasakis nya hojar för 2020. En av dem är Ninja 1000 SX.

Både jag och Malin lyser upp över att hojen är vit. Den tar för sig på ett snyggt sätt och den vita lacken gör att hojen utstrålar både elegans och sportighet på samma gång i våra ögon.


Foto: Malin Westling

Med det nya namnet Ninja 1000 SX har Kawasaki breddat Ninja-serien. Du hittar hojar från 125 kubik upp till 1000 kubik. Ninja 1000 SX för 2020 har fått quickshift, TFT display med blåtand, och bättre körkomfort för både förare och passagerare. Den har också en ny justerbar vindruta, farthållare och körlägen.


Lättkörd och smidig
även i låg hastighet


Jag plockar upp Malin utanför hennes jobb och vi åker direkt ut till Lidingö där vi bokat boende för natten. Vi är båda ivriga på att komma iväg och slösar ingen tid. Det är en solig och ljummen sommarkväll.


Foto: Malin Kullberg


Hojen ser ganska stor och tung ut när vi står vid sidan om den. Men så fort du svingat benet över sadeln, fällt upp sidostödet, fått i ettans växel och smyger iväg är det som alla kilon flyger av. Den otroligt lättkörd och smidig även i låg hastighet, krypkörning genom eftermiddagstrafiken i city är inga problem.


Foto: Malin Kullberg


Körställningen är upprätt men vill du hellre sitta mer framåtlutad som på en sporthoj är det varken obekvämt eller onaturligt. När vi gasar på p motorvägen är det natuligt att krypa ner bakom vindrutan och känna farten öka. Sadeln är otroligt skön att sitta på. Ska du ut på långtur är den här motorcykeln ett bra val.

Den nya LED skärmen med TFT-display är lätt att läsa av och har du kört någon av Kawasakis andra modeller för 2020 känner du genast igen dig.  


Foto: Malin Westling

Som många andra av Kawasakis nyare hojar behöver du knappt växla när du kör. Det går att köra förvånansvärt sakta på höga växlar utan att du studsar fram eller att motorn protesterar. Att glida fram längs kurviga vägar i en jämn fart är inte heller några svårigheter.

Den behövs knappt växlas utan du kan köra på fyrans växel eller ibland på femmans så hittar du ett riktigt bra flyt i körningen när du kör normal landsvägskörning.


Foto: Malin Kullberg


Sommarnätter i Sverige är ju helt otroliga. Vi tog en tur genom centrala Stockholm och cruisade runt i city en stund för att sedan dra på ute på motorvägen för att få känna på hur den är i högre hastigheter.

Det är en riktigt bekväm hoj att köra i alla lägen. Vi valde att inte ta med några väskor på vår tur. Vi hade bara varsin ryggsäck, som vi lämnade på hotellet, eftersom vi bara hade kvällen på oss att köra. Att ta med sig en veckas packning och dra ut på äventyr hade varit hur härligt som helst.


I princip omöjligt
för mig att nå fram


Foto: Malin Kullberg


Sitthöjden är 835 millimeter och för oss med lite kortare ben är det precis så man når ner. Jag är 1.64 och tycker inte att hojen känns för hög för mig. Den är så stabil att det inte är något större problem. Det enda jag egentligen inte når är backspeglarna.

Jag provkörde den tidigare modellen Z 1000 SX för några år sedan när den kom. Även på den var det svårt för mig att nå backspeglarna för att ställa in dem. Eller nej, det var omöjligt, och det är det även på den här. Jag når inte fram för att få dem i rätt vinkel när jag sitter på hojen.


Foto: Malin Westling

Ninja 1000 SX väger 235 kilo men upplevs absolut inte som tung, särskilt inte under körning. Du kan köpa den i tre olika utföranden, performance, tourer eller performance tourer.
Det ingår olika utrustning i de olika utföranden. Kolla in Kawasakis hemsida vad som ingår i varje utförande och för att läsa fullständiga specifikationer.

2021 års hojar kommer i nya färgsättningar och just den här vita finns inte som alternativ.