17 July 2020
Helmnet provkör

Kawasaki STX 160X

stxwide Foto: Peter Östberg
stx1 Foto: Peter Östberg
stx11 Foto: Peter Östberg
stx3 Foto: Peter Östberg
En heldag på sjön med familjen eller att busa runt i vågorna med kompisarna. Nya Kawasaki STX 160X är en rolig allroundmaskin som passar oavsett vilket körhumör du är på.

2020 års STX 160X har ny design och nya funktioner. Oavsett om du vill ta med familjen på härlig vattenutflykt eller om du vill busa i vågorna med polarna så kommer du inte att bli besviken. Helmnet har provkört den nya maskinen under några härligt soliga dagar. 


Perfekt maskin
för hela familjenFoto: Peter Östberg. STX 160X är en mycket lättkörd och rolig maskin att leka i vattnet med.

Körupplevelsen en tiopoängare
STX 160X har tre sittplatser med handtag på sadeln för passagerarna. Du kan med lätthet sitta tre vuxna utan att det blir trångt eller ostabilt. Man får givetvis tänka sig för när man är fler så inte alla lutar åt samma håll vid av och på stigning. Då kanske någon ofrivilligt får bada. 

Vattenskotern går stabilt och stadigt genom vattnet även när det kommer vågor från andra båtar eller om du gör tvära svängar. Jag testade både att köra med passagerare och att själv bli skjutsad och det märks knappt att man sitter fler än en. Det går både att köra fort och att leka utan problem även med sällskap på maskinen.  

Det är en perfekt familjemaskin och barnen som följde med på en av våra turer älskade att åka med.

Foto: Peter Östberg. Ta med barnen ut på en härlig tur,  STX 160 X har gott om plats för tre personer. 


STX 160X har en kraftfull motor på 152 hästkrafter och maximalt vridmoment på 144 Nm vid 6000 varv. Det behövs inte mycket tryck på gasen förrän den sticker iväg i vattnet. Jag tycker att den är både rolig och lättkörd för det mesta. Det som är lite krångligt är det här med att lägga till vid en brygga eller bredvid en annan vattenskoter eller båt.


Jättekul att sladda runt på vattnet och  hoppa i
sina egna vågor


Jag får väl ändå erkänna att jag är ganska ny på vattenskoter. Jag har tidigare bara kört själv ett fåtal gånger själv och blivit skjutsad några fler gånger. Maskinen har inget neutralläge eller någon broms utan driver hela tiden så länge motorn är igång. För att kunna parkera vid en brygga till exempel eller stå still med motorn igång får du parera med hjälp av backen. Det tog några åkturer innan jag fick till det och kände att jag hade kontroll.

Foto: Peter Östberg. STX 160 X har farthållare för bekvämare transportsträckor och slow key som reducerar varvtalet så maskinen endast går att köra sakta.

 

Testa gränserna
Givetvis ville jag testa hur tvära svängar det går att göra mitt ute på sjön. Tur i oturen när fotografen var på plats kanske man ska säga.
Det är jättekul att sladda runt på vattnet och hoppa i sina egna vågor. Men jag rekommenderar inte att man smörjer in sig i sololja innan man kör. Det blir nämligen oerhört halt på sadeln när du ska knipa åt med knäna för att hålla dig kvar. En bild säger mer än tusen ord sägs det.
Varsågoda här är en serietagning på mitt briljantaste ögonblick någonsin på sjön...


Foto: Peter Östberg. Jag laddar fullt för att få till häftiga bilder, det gick ju bra nyss...


Foto: Peter Östberg. Sekunden senare...och där tappar jag greppet.


Foto: Peter Östberg. Dödmansgreppet är en viktigt funktion att komma ihåg. Flyger du av så här stängs motorn av och vattenskotern tappar fart direkt.


Foto: Peter Östberg. Givetvis var vi mitt ute på sjön och noga med att ingen annan var i närheten.

 

Foto: Peter Östberg. STX 160X har en bredare bakdel och ett nedfällbart fotsteg som gör det mycket enklare att ta sig upp på skotern igen från vattnet. Oavsett om du hamnat där ofrivilligt eller inte. 


Förvaring och funktioner
STX 160X är utrustad med farthållare. Det är kanske bekvämt vid långkörning eller för transportsträckor över öppet vatten. Men för egen del vet jag inte om jag tycker det är nödvändigt. Man måste ändå hålla in gasreglaget för att den ska fungera.

Du kan också välja att köra med en slow key, den gula nyckeln, som reducerar varvtalet på motorn till högst 5800 varv/minut och maxhastigheten med 30 procent. Det kallas också för "learning key". 


Foto: Helmnet


Något som jag saknade på Kawasakin, och som konkurrenterna erbjuder, är linor för att förtöja maskinen antingen i bryggan eller i en annan vattenskoter. När vi lade till vid en kaj för att äta på en restaurang kom vi på att vi ju faktiskt inte hade något med oss att sätta fast den med. Det stod däremot ett helt gäng med andra vattenskotrar som enkelt förtöjdes i varandra och bryggan med dessa linor. Givetvis går det ju att sätta fast skotern i någon av öglorna fram eller bak, bara du har med dig en lina vill säga.


Foto: Peter Östberg


Utrustad för vattensport
Det finns en dragögla bak på vattenskotern så du enkelt kan sätta fast en lina för att åka badring, wakeboard eller vattenskidor efter skotern. Vi testade att köra vattenskidor efter och det gick hur bra som helst.
STX 160X har en bredare och lägre bakdel med en stege så du enkelt kommer upp på maskinen igen från vattnet. Jag lovar att den var uppskattat efter min lilla flygtur ut i vattnet.


Det finns gott om förvaringsutrymme


Foto: Peter Östberg. Efter att Max...visat hur man gör lånade han ut sina vattenskidor så jag fick prova på. Jag såg dock inte lika proffsig ut på bild som här när Max åker vattenskidor skjutsad av Daniel Jonsson.  


Instrumentering och förvaring
Instrumenteringen är helt digital och med tydlig LCD-display. Du ser hastigheten i kilometer i timmen med stora tydliga siffror. Eftersom man mäter knop på sjön hade det varit smart att kunna se hur många knop man kör också. Precis som på Kawasakis motorcyklar finns funktionen med Eco Mode. Det vill säga en symbol som visar när du kör bränslekonomiskt.

Det finns gott om förvaringsutrymme. Facket allra längst fram är dock omöjligt att få upp något ur när man är ute på tur. Möjligtvis om du är väldigt lång eller har långa armar och bra balans. Jag kunde inte få upp min ryggsäck när jag stod mitt på vattnet. Det du förvarar där får du i princip bara upp när du stannar vid en brygga och kliver av.


Foto: Helmnet.  Spaken för att reglera om du ska köra framåt eller backa sitter på vänster sida på STX 160X.

Däremot finns det praktiskt förvaring under passagerarsadeln som du bara lyfter på. Där under finns en behållare som är vattentät där du kan förvara smågrejer. Det finns också ett litet fack alldeles vid styret för saker du vill komma åt snabbt. Det kom inte in vatten dör under körning men det är inte helt garanterat vattentätt.Foto: Malin Westling. Ska du snabbt ner till bryggan för att titta till vattenskotern är Kawasaki KLX 230 än lättkörd och rolig motorcykel. 


Vi hade några riktigt härliga dagar med strålande sol och klarblå himmel. Att glida runt i vattnet och se alla båtar och fina hus längs stränderna var verkligen hur härligt som helst.
Hade jag haft några dagar till på mig hade jag packat ner sovsäcken och trangiaköket och kört ut till någon mysig ö ett dygn eller två för att campa. Att snabbt kunna ta sig vidare och att lägga till nästan var som helst med vattenskoter är underbart.