27 November 2020 Malin Westling
Filmrecension av "Fresh Set of Tracks"

Ett mästerverk gjort i snö

cody Foto: Duncan Lee
logga
Över en och en halv timmes snöskotermagi. Så vill vi beskriva den otroligt välgjorda och intressanta snöskoterdokumentären "Fresh Set of Tracks" som nyligen släpptes på Vimeo.

Ofta skildras snöskoteråkandet och backcountrylivet med galna hopp till pumpande adrenalinstinn musik. Snabba klipp och pudersnö som yr.

Skaparna till dokumentärfilmen "Fresh Set of Tracks" ville göra något nytt. Dokumentera åkningen på ett helt nytt sätt och med nya ögon. Få med känslan, människorna och naturen.

För sex år sedan tog historien sin början. Simon Selberg hade en dröm om att köra snöskoter på platser där ingen någonsin varit med snöskoter. Han kontaktade Cody McNolty från Kanada och Duncan Lee från USA och frågade om de vill hänga på och göra en snöskoterfilm.

Det är början på det som kom att bli ett tre år långt äventyr och produktionen kring filmen "Fresh Set of Tracks".

Foto: Joachim Ågren. Från vänster Cody, Simon och Duncan. 

Fångat passionen
och känslan

Jag hade skyhöga förväntningar på den här filmen. Jag får väl erkänna att jag inte sett jättemånga snöskoterfilmer innan. Men givetvis har jag sett åtskilliga klipp från olika filmer.

Däremot älskar jag dokumentärer.
Oavsett om de handlar om djur och natur, människors livsöden eller häftiga sporter. Jag älskar att se hur dokumentärer är filmade och hur de klippts.

”Fresh Set of Tracks” är precis en sådan dokumentär som jag fastnar för. Jag imponeras över vilket otroligt arbete de har gjort med att filma på dessa platser. Alla som kan något om film, eller som någon gång redigerat videomaterial, vet vilket arbete som krävs för att ens komma i närheten av något liknande. 


Foto: Duncan Lee. Simon Selberg och Rickard Lövgren 


Filmen utspelar sig i Sverige, Kanada och Ryssland. Vi får följa med på tre helt olika resor som skildrar tre helt olika miljöer och åkning.
Först åker de till Kamchatka i Ryssland, sedan till British Columbia i Kanada och till sist åker de till bland annat Sälen och Saxnäs i Sverige.


Filmskaparna har lyckats oerhört bra med att fånga passionen och känslan med att köra snöskoter som de gör. Samtidigt som den visar och berättar en fin story om personerna som är med.
De där små detaljerna som småfåglarna i träden, eller när de skrattar och skojar med varandra eller när någon gör en dans. Det är det som gör filmen levande.

Foto: Rickard Lövgren. Duncan Lee i Kanada. 


Magiska scener
som utspelar sig


Foto: Joachim Ågren. Duncan Lee i Kamchatka

Jag fångas av den fantastiska åkningen. Vilka miljöer och vilka vyer. Det är magiska scener som utspelar sig. Samtidigt som jag med en slags skräckblandad förtjusning tänker på hur off de är från omvärlden och vad gör de om det händer en olycka.

Det är helt otroligt snyggt filmat. Så många vinklar och klipp. Vacker natur och spännande miljöer blandas med frukostar och planering inför nästa körning.

Foto: Duncan Lee. Cody McNolty i British Columbia

Jag har sett filmen två gånger. För jag tyckte inte att jag fångades riktigt i början den första gången. Jag tänkte skriva att början av filmen kändes seg. När jag tittade en andra gång såg jag den på ett annat sätt.

När filmen tar fart tycker jag däremot att det blir lite hackigt med musiken blandat med prat och en massa hopp med skotern. När det gått några minuter och filmen på sätt och vis börjar om igen är jag fast igen.

Det är ytterligare en styrka med filmen. Jag tror att det är en sådan film som många kommer att se om och om igen. Och för varje gång se nya saker och förundras över de helt otroliga scenerna som utspelar sig.

Foto: Andrew Munster. Duncan Lee och Cody McNolty i Kanada.

Foto: Duncan Lee. Simon Selberg i Kanada. 

Musiken i filmen träffar helt rätt. Jag gillar att det inte är hård adrenalinpumpande musik genom filmen. Utan att musiken upplevs lika väl uttänkt som allt annat i filmen.
Det är ett oerhört stort jobb bakom denna produktion.

Foto: Rickard Lövgren. Simon Selberg i Sverige. 

Filmskaparna har spenderat en halv miljon kronor för att kunna göra filmen. Med över tio tusen timmars redigering förstår man att det tagit Simon Selberg och Rickard Lövgren ett helt år att klippa och färdigställa den. 

I november 2019 hade filmen biopremiär i Östersund. Efter det visades den på 11 biografer både i Sverige, Kanada och USA. Nu finns den att både köpa och hyra på Vimeo.

"Fresh Set of Tracks" får högsta betyg av Helmnet.