02 December 2019 Malin Westling
Helmnet provkör nya Kawasaki Z900

En streetfighter som dominerar kurvorna

kawa Foto: Kawasaki
kawaz900 Foto: Kawasaki
kawa3 Foto: Kawasaki
kawa2 Foto: Kawasaki
Höstfärgerna fullkomligt sprakar längs de kurviga vägarna där vi snabbt och smidigt kör nya Z900. Vi är i Spanien och provkör den nya uppdaterade nakenhojen för 2020.

Det är en kylig morgon när vi kliver ut från hotellet. Framför oss har vi dagens hojar uppradade. Helmnet är i Spanien, eller Katalonien om man ska vara riktigt noga, för att provköra nya uppdaterade Kawasaki Z900.

Kylan tränger nästan genom skinnstället när vi drar iväg från hotellet. Den första etappen för dagen är mer eller mindre transportsträcka för att ta oss till vägarna där hojen verkligen trivs. Det jag genast märker på nya modellen är såklart den nya helt digitala instrumenteringen. Den är både snygg och lättavläst.Skärmen är på 4,3 tum och med TFT-färginstrumentering. Det går att välja om du vill ha vit eller svart bakgrundsfärg samtidigt som ljusstyrkan växlar i tre lägen beroende på ljusförhållandena från omgivningen. Funktionerna i displayen är samma som innan, men nu är allt digitalt. Du kan se hastighetsmätaren med stora tydliga siffror, varvräknaren går som en stapel från vänster till höger. Du har de vanliga funktionerna som växellägesindikator, växellampa, bränslemätare, dubbla tripmätare, ODO, aktuell och genomsnittlig bensinförbrukning. Nytt är att du kan se batterispänningen, påminnelse om oljebyte och service och smartphone-aviseringar, bluetooth och indikator för ekonomisk körning.  Det enda jag saknar är yttertemperatur-mätare.

Koppla upp dig till hojen

Vi kan ju fortsätta gå igenom displayen när vi ändå håller på. Jag laddade ner den nya Kawasakis nya app ”Rideology the app” och kopplade upp mig mot hojen. Det är inte helt självklart hur man kommer in och ut ur de olika menyerna i displayen på hojen vilket drar ner betyget. Det krävs några knapptryck innan jag kommer på hur det fungerar. Via appen ska jag kunna välja körläge och spara direkt till motorcykeln. Men när jag provar fungerar inte den här funktionen. Jag har svårt att tro att detta inte är något som Kawasaki kommer att se över innan de första hojarna kommer ut till kunderna. 

Därför gillar jag att man är ett med sin hoj via en app

Jag gillar att registrera saker och kunna gå tillbaka och titta. Så därför gillar jag att man är ett med sin hoj via en app. Här kan du logga din rutt, se driftsinformation till exempel och telefonaviseringar direkt i displayen medan du kör. Det jag saknar i appen är att kunna lägga till bilder under min rutt, dela direkt till sociala medier och att pausa rutten. Nu går det bara att starta och stoppa.

Vi har ungefär en och en halv timmes körning framför oss innan vi ska stanna och ta bilder och äta lunch. Vägen är bred och inte så kurvig till en början och vi kör en del på motorvägen. Z900 är en kurvglad, smidig och lättkörd motorcykel som passar en bred målgrupp. Den är väldigt allsidig och känns stabil och bekväm även i högre hastigheter. Precis som den tidigare modellen är motorn snäll men kraften finns där. Motorn är på 92,2 kW och 125 hästkrafter. Max vridmoment är vid 7700 varv och 98,6 Nm. Det är alltså samma vätskekylda 4-takts motor med 4 cylindrar.

Däremot har den nya fått en jämnare acceleration och inbromsning än tidigare, tack vare förändrade dämparfjädrar på kopplingen blir gasresponsen och växlingarna ännu mjukare och snällare än på föregångaren. Ramen har gjorts starkare samtidigt som inställningarna för både främre och bakre upphängningen uppdaterats för att passa ramen bättre. Med nya miljökrav har Kawasaki även fokuserat på att få ner utsläppen men samtidigt behålla och utveckla ljudet av hojen.

en redan smidig hoj blivit ännu mer lättkörd och smidig

Jag inbillar mig att en redan smidig hoj blivit ännu mer smidigare. Även om den är mycket tyngre än sina konkurrenter i samma segment så tycker jag att Z900 ändå är en vinnare.

Den är lättkörd och väldigt enkel att manövrera. När vi glider fram längs de kurviga bergsvägarna som ena stunden svänger höger och andra vänster och ena stunden kör vi uppför och andra nedför så kan jag köra på fyrans växel nästan hela tiden. Det gör att jag kan hålla en jämn behaglig fart och bara hänga med när hojen glider fram. Bitvis är vägen riktigt dålig men både fjädringen fram och bak känns bra och det blir inte några hårda stötar någon gång. Den är förlåtande och passar en stor målgrupp.

Körlägen

Äntligen kommer körlägen för Z900. Du kan välja mellan Road, Rain och Sport och även en Rider där du själv kan ställa in hur du vill ha hojen. Körlägena är kopplade till både Traction Control (KTRC), som även det för nytt för 2020, och effektläget. Väljer du den manuella inställningen Rider kan du ställa in de olika lägena helt oberoende av varandra. Du kan ändra körläget även när du kör. 


Det kanske egentligen inte är så märkvärdigt med körlägen, men då konkurrenterna haft det ett tag vore det konstigt om inte Z900 också skulle ha det. Jag testar de olika lägena och gillar att jag kan välja hur jag vill att hojen ska kännas. Och när det är blöta vägbanor känns det ändå tryggt att det finns fler hjälpsystem om jag tabbar mig.


Andra uppdateringar som gjorts på Z900 är andra däck än tidigare. Nu sitter det Dunlop Sportmax Roadsport 2. De upplevs hala och ger inte alls det självförtroende man skulle önska. Den gamla modellens däck fick ganska hård kritik och många Z900-ägare valde att byta däck bara efter några hundra mil. 

Efter vår provkörning var det ett av de största minustecknen för den uppdaterade hojen. Själv fick jag ett par släpp när det var våt asfalt och att inte känna att man kan lita på däcken till 100 % känns inte helt bra på en annars så bra motorcykel.


på nya modellen är låg sadel ett tillval

På föregångaren var hög sadel ett tillval, men på nya modellen är istället låg sadel ett tillval. Som standard är sadelhöjden 82 centimeter. Jag är 164 cm lång men når ner med nästan hela foten. Jag var lite rädd för att sitthöjden skulle kännas som på den gamla 800:an och det tyckte jag var för högt. Men jag upplever inte alls att den högre sadeln är för hög. Nytt är också att du nu kan välja en högre passagerarsadel som göra att den blir 20 millimeter högre. USB-uttag som sitter under sadeln är också helt nytt för Kawasaki.

Utöver det finns en mängd tillbehör du kan köpa till som låg sadel, tankskydd, knäskydd, kylarskydd, tankväska, likströmsuttag (25W).


Efter lunchen får vi varsin GPS och får köra själva tillbaka till hotellet. Jag och Helmnets Rider @biker.stories tar sällskap. Vi kör längs de mest fantastiska kurviga vägarna. Höstlöven lyser i gult, grönt och rött och det är en magisk väg att köra på. Z900:an trivs perfekt på dessa vägar. Jag håller mig på fyrans växel nästan hela tiden och hojen leker sig fram mellan de tvära kurvorna. Det är precis så här jag älskar att köra. Att få uppleva och känna hojen och njuta av omgivningen. Samtidigt som man kör med en god vän.

hojen leker sig
fram mellan de
tvära kurvorna

Designmässigt har flera uppdateringar gjorts och det var inte en dag för sent att till exempel lysena fått en snyggare look. Den karaktäristiska Z-stilen Sugomi har utvecklats ännu mer på 2020-modellen. Strålkastarna har fått en vassare design och mer kompakt look. En av de stora förbättringarna på nya hojen är att båda framlysena lyser även vid halvljus. Det ger en mycket grymmare och snyggare look. Positionsljusen vid sidorna är också helt nya och gör hojen riktigt snygg framifrån. Nu är det dessutom LED-belysning runt hela motorcykeln. Nya blinkers i en smalare design är också en klar förbättring.Designen är i grund och botten riktigt läcker på Z900 och därför känns de nya mönstren på dekalerna helt överflödiga. Och i mitt tycke ser de faktiskt inte alls snyggt ut, de förstör en annars så rå och snygg design.

Solen har börjat värma och det är en helt perfekt höstdag. Det är sådana enormt starka färger av alla löv längs den slingriga vägen och vi bara måste stanna och ta bilder efter vägen. Det ser helt overkligt ut. Körglädjen hos nya Z900 är tio av tio i mitt tycke.


Att den är så lättkörd och snäll, men samtidigt har riktigt bra med kraft i motorn vid till exempel motorvägskörning är ett stort plus tycker jag. På motorvägen drar vi på och det går ju inte att komma ifrån att det är riktigt kul att köra fort. Jag upplever inte att det blir någon störande turbulens trots att den lilla kåpan fram inte skyddar speciellt mycket. Hojen känns stabil men det blir lite vibrationer från tanken när man passerar 120 kilometer i timmen.

Z900 har ingen quickshift. Det är inte något som jag personligen saknar men då hojen ändå uppdateras så pass mycket känns det som att den borde haft det. Men någonstans behöver de kanske dra gränsen för att inte komma över 100.000 kronor i pris. Den kostar från 97.900 kronor och kommer i fyra färgkombinationer.


En del vill att hojen ska ha något superextra för att ge karaktär. Men jag tänker tvärtom när det gäller Z900. Att en så stor målgrupp kan uppleva den fantastiska körglädjen, fast på olika sätt, på en och samma motorcykel är väl hur häftigt som helst.