29 May 2020 Malin Westling
Helmnet testar Aquacross

Fartfylld sport som ger sköna adrenalinkickar

aquacross1 Foto: Lucas Lindskog
lucas1 Foto: Lucas Lindskog
jessica6 Foto: Jessica Jonsson
Det är som att köra cross - fast utan lera, grus och sten, så beskrivs Aquacross. Helmnets redaktion har testat sporten som kan vara bland det roligaste vi provat på.

Våra Helmnet Riders Frida och Erik Persson tränar och tävlar i Aquacross för Gefle Jet Racing Club. Under säsongen tränar de två dagar i veckan på klubbens hemmabana i Gävle. 

Vi på redaktionen var både nyfikna och förväntansfulla på denna sport. Så när vi fick en inbjudan att komma och prova på att köra under en träning tackade vi givetvis ja. Vi frågade även vår Rider Jessica Jonsson, som förutom att köra snöskoter, även kör cross och vattenskoter. Hon var inte heller sen att tacka ja till den här möjligheten.

Redan efter bara
några meter i vattnet
jublade jag inombords


Foto: Lucas Lindskog. På bilden från vänster, Malin Westling, Frida Persson, Erik Persson och Jessica Jonsson.


Aquacross innebär att man kör vattenskoter på en bana med bojar som man rundar. Det är både höger och vänstersvängar. Ofta körs också en split eller alternativspår som det också heter. Banans längd kan variera på mellan 1000-1500 meter per varv.

Gefle Jet Racing Club har sin bana ganska centralt i Gävle vid ett område vid hamnen nedanför Gasklockorna bredvid Kustbevakningen. Klubben är en av Sveriges mest aktiva i Sverige med ett femtontal förare som tränar. Inför årets säsong växer klubben ytterligare och fler medlemmar är på väg att börja träna.


Foto: Jessica Jonsson

En solig eftermiddag i mitten av maj packade vi bilen med nödvändig utrustning för att kunna prova på. Hjälm, ryggskydd och flytväst är obligatoriskt. Oömma skor som får bli blöta är att rekommendera. Om man tävlar ska hjälmen vara fluorescerande för att synas bra. Men eftersom vi deltog på en träning var det okej för mig att ha en svart hjälm. Våtdräkt, eller torrdräkt är också att rekommendera.

Jag är glad att jag kunde låna en våtdräkt av Frida då temperaturen i vattnet knappt var sju åtta grader.


Vi började passet med att gå igenom banan som var uppritad på en whiteboardtavla. Som nybörjare såg det mest ut som en massa bojar i olika färger som låg utspridda överallt i vattnet.

Hur ska man komma ihåg detta när man kör tänkte jag flera gånger under genomgången. Men Erik förklarade att de gula bojarna ska passeras på vänster sida, och de röda på höger sida. Sedan gäller det att hålla koll på att det kan ligga flera bojar med samma färg efter varandra. Alternativspåren hade gröna eller svarta bojar. 


Foto: Lucas Lindskog. Både Malin och Jessica tyckte att Aquacross var riktigt kul att köra. 

Efter genomgången hoppade vi på vattenskotrarna och startade motorerna. Jag hade tur som fick låna en tävlingsmaskin av Emma Johansson som ändå inte skulle köra just idag. Första varvet tog Erik täten och visade oss runt. 


Varv efter varv
försökte jag lära
mig tekniken

Oftast när jag provar på nya saker bubblar adrenalinet inom mig och jag brukar vara ganska nervös. Det var jag denna gång också fast inte alls på samma sätt som när jag kört MC, cross eller snöskoter. Jag var bara supertaggad på att få känna känslan av att köra bana. Och det liknar faktiskt ingenting av det jag testat innan.

Redan efter bara några meter i vattnet jublade jag inombords över den fantastiska känslan och att det var så otroligt kul.


Foto: Helmnet


Helmnet kunde inte fått en bättre dag att testa Aquacross på. Solen lös från en nästan klarblå himmel och runt femton förare var på plats och körde. Det här är bland det roligaste jag provat på. Och när jag fått några varv i kroppen hittade jag runt på banan själv.  Foto: Jessica Jonsson
Foto: Jessica Jonsson. Helmnet Rider Erik Persson

Foto: Helmnet Helmnet Rider Frida Persson

Varv efter varv försökte jag lära mig tekniken i att svänga runt bojarna så snabbt som möjligt och samtidigt ha med sig farten till nästa. Det var svårare än jag kunde tro. Särskilt när vi var fler på banan och jag blev omkörd av snabbare förare.


Foto: Daniel Jonsson


Så fort jag hamnade i någon annans svallvågor blev det genast svårare att köra. Men jag ramlade i alla fall inte av någon gång. Även Jessica blev positivt överraskad av körningen.

Det var oväntat roligt. Jag är glatt överraskad. Det svåraste i början var att minnas banan, så all fokus låg på det i början. När den satt sig kunde man börja fokusera på körningen och teknik.


Foto: Helmnet. Ready to race.


Som alltid när man provar på något nytt och som man tycker är kul så vill man ju aldrig att det ska ta slut. Men vid sjutiden på kvällen var det dags att köra upp vattenskotrarna på land igen. Då hade vi ändå varit där sedan klockan tre på eftermiddagen.

Helt klart jobbigare än vad jag trodde, det va en helt annan grej när man hade ett ”mål” med körningen. Det var sjukt roligt, säger Jessica.

Foto: Lucas Lindskog. Från vänster sittandes på skotern Erik Perrson, Frida Persson, Emelie Nordlund, Malin Westling och Jessica Jonsson.


Är du intresserad av att prova på? Kolla upp var närmsta klubb ligger och fråga om du får komma dit och prova. Annars rekommenderar vi varmt Gefle Jet Racing Club. Förutom den helt otroliga upplevelsen att ha kört på vattenskoter på bana, så är det en väldigt trevlig atmosfär även utanför banan bland medlemmarna och alla från klubben.

Det här absolut något vi kommer göra igen. 

Foto: Helmnet. Trötta och nöjda är det dags att dra upp vattenskotrarna för att åka hemåt efter en fartfylld eftermiddag.