05 August 2020
Helmnet provkör

Ducati Streetfighter V4 S

streetfighter2 Foto: Peter Östberg
streetfighterhelmnet2 Foto: Helmnet
Busig och brutal och med ett ljud som får vilken motornörd som helst att jubla. Där har du Ducatis nya streetfighter. Helmnet har provkört Streetfighter V4 S.

Vid första blicken på hojen är jag såld. En riktigt läcker maskin med snygga linjer och elegant design men ändå med det där råa utseendet. Det här är en motorcykel med mycket personlighet.

Vilket ljud!


Foto: Helmnet


Jag sätter mig till rätta och vrider om nyckeln. Förväntningarna när jag trycker på startknappen är skyhöga. Och jag blir inte besviken. Vilket ljud!
Desmosedici Stradale V4-motorn är på 1103 kubik med 208 hästkrafter. Det är i princip samma motor med samma vrid och effekt som Panigale V4 och är byggd utifrån motorerna som Ducati använder i MotoGP.


Vi glider enkelt men
knappast ljudlöst förbi

Samma dag vi hämtar ut hojen hos Ducati i Märsta är det studenten. Runt hörnet står ett gäng förväntansfulla ungdomar med nära och kära beredda att ta klivet ut i livet. Precis då drar vi förbi med nya V4 S. De övriga fordonen som stod redo att köra studenterna bleknade rätt rejält i jämförelse.
Vi tar oss ut från industriområdet och kör direkt ut på motorvägen. Qickshift både upp och ner är riktigt bra och underlättar för snabba växlingar. Förmiddagstrafiken rullar på och vi glider enkelt, men knappast ljudlöst, förbi.


Foto: Peter Östberg

Vi kör vidare ut mot Vaxholm och vägarna blir smalare och kurvigare. Jag och hojen kommer inte riktigt överens till en början. Jag tycker att den är svårkörd och jag är ovan att köra en MC som kräver så höga varvtal innan jag växlar. I korsningar och rondeller vet jag inte riktigt om ettans eller tvåans växel är den bästa och det blir en ganska ryckig körning.
Som om den vill säga till mig att den inte är gjord för långsam körning. För det är den verkligen inte.


Foto: Peter Östberg

Jag sitter riktigt bra på V4 S och jag får ett bra grepp med benen om tanken. Den mockaklädda sadeln är hur skön som helst. Jag vågar nog påstå att det är en av de bekvämaste sadlarna jag suttit på på en hoj. Vi kör några svängar fram och tillbaka längs Bogesundsvägen för att ta lite bilder och för varje kurva lär jag känna hojen mer och mer. 

Det finns tre körlägen att välja på som alla har sina egna inställningar med olika elektroniska hjälpmedel. Det är Street, Sport och Race. Utöver det finns det näst intill oändligt många inställningar och val du kan göra för utifrån din körstil och underlag du kör på med allt från wheelie control till kurv-ABS. Även elektroniken är inspirerad från Ducatis MotoGP-cyklar.
Du hittar fullständig specifikation för alla hjälpmedel och vad förkortningarna betyder på Ducatis hemsida.

Displayen är helt digital och det finns som sagt oändliga mängder av valmöjligheter om du så vill. Det är något små siffror vilket gör att jag sållar bort den mesta av informationen som står. Jag ser mest varvtalet och hastigheten. Jag grottade heller inte ner mig i inställningarna eftersom det finns så många valmöjligheter. Men den som köper Streetfigtern får nog ägna några minuter till att blippa runt för att ställa in allt efter sitt tycke och smak.


Dalfolket är vana
med röd färg och
motorer som låter


Foto: Peter ÖstebergBromsarna är riktigt bra och även när jag får trycka till rejält på bromshandtaget för att en älg precis kutat över vägen känner jag mig trygg med hojen.

För att få köra lite mer med denna otroliga hoj tar jag med mig den upp till Dalarna. Och nog för att dalfolket är vana med röd färg och motorer som låter högt. Men Streetfigter V4 S väcker ett stort intresse. Givetvis hörs vi lång väg men folk kastar nyfikna blickar även när den står parkerad. 


Foto: Peter Östberg

Tredje dagen jag sätter mig på hojen är planen att köra en lite längre sträcka runt om i Dalarna. Väderleksrapporten ser väl inte allt för kul ut och vi lyckas köra ikapp regnet flera gånger. Det är förberett för handtagsvärme och det hade varit ett önskvärt tillval under vår dagstur.
Även om jag vet att hojen är utrustad med massor av elektronik för att göra körningen säkrare så är jag ändå lite försiktigt i början när regnet väl kommer.


Designmässigt bland
de snyggaste hojarnaDen här dagen lossnar det i körningen och jag har lärt mig hur den här hojen ska köras. Jag hittar flytet och njuter av de kurviga vägarna trots att regnet strilar nerför visiret.
Det blev en fantastiskt härlig dag och Streetfighter V4 S är en riktigt rolig best som garanterat ger dig underhållande körning. Designmässigt är den också bland de snyggaste hojarna som finns just nu tycker jag.


Foto: Peter Östberg

Jag hade gärna haft den i mitt eget garage ett par dagar till. För det pirrar till rejält i maggropen och hjärtat att få köra en så kraftfull och speciell maskin.