24 July 2020
Helmnet provkör Ducati

Scrambler 1100 Sport PRO

scrambler4 Foto: Helmnet
scrambler3 Foto: Helmnet
Ett konstverk med attityd, så beskriver Ducati själva sin nya sportiga Scrambler. Vi på Helmnet kan bara håll med. Vi har provkört nya Ducati Scrambler 1100 Sport PRO.

Den nya medlemmen i Ducatis Scramblerfamilj är Scrambler 1100 Sport och Sport Pro som vi har provkört. Det är den största hojen i Scramblerserien och erbjuder det där lilla extra mot de andra Scramblerhojarna.


Foto: Helmnet

Vi kör iväg från Ducatis högkvarter i Märsta och kör direkt ut på motorvägen. Scramblern är smidig att kryssa sig fram mellan bilarna med. Motorn är pigg och det är bara att vrida på gasen och dra förbi långsammare trafik.

Det är något speciellt med Scramblerhojar som får mig att tänka på spännande äventyr på landet med varma soliga kvällar och mysiga grusvägar.


Vi svänger av mot Vaxholm och får äntligen njuta av härliga kurvor och känna på hojens smidighet. Vi stannar till vid Vaxholms Bed & Breakfast för en god sopplunch med kollegorna.


Känslan att köra
Scramblern är
fullständig frihet


Designen på Scrambler 1100 Sport Pro är enkel och elegant, men ändå med en mörk rå ton. Den mattsvarta tanken och ramen tillsammans med de klassiska styrändspeglarna och krysset över framlyktan påminner om hojar från 70-talet. Den är ganska robust och hård i chassit. Men under körning blir jag förvånad över hur mjuk och smidigt den ändå går. Den nya modellen har en modern och sportig färgsättning. Den har uppdaterat avgassystem mot tidigare modeller och helt ny sadel. Bakskärmen är kortare och nummerplåten sitter långt ner.


Foto: Ducati

Sittställningen är upprätt och jag når alla reglage bra. Scrambler 1100 Sport PRO är sportigare med kortare och smalare styre. För att förstärka det sportigare ytterligare har den Öhlinsdämpare och Brembobromsar.  


Sadeln är superskön


Foto: Helmnet


Foto: Helmnet


Den upplevs inte så hög när jag sätter mig på hojen som den ser ut på håll. Jag når bekvämt ner med båda fötterna när jag stannar. Sadeln är superskön att sitta på, den är bred och lång och både du och passageraren har en riktigt bekväm åktur.Foto: Ducati


Min första tanke när jag sätter mig på hojen är att jag vill hitta en grusväg att köra på. Gärna ner till en badplats för ett dopp.

Det vore mysigt att packa hojen med det nödvändigaste och köra ut på någon av de vackra öarna i Stockholms skärgård. Men det får bli en annan gång. 


När lunchen är avklarad bestämmer vi oss för att leta rätt på den där perfekta grusvägen. Bland det bästa jag vet är att glida fram längs kurviga vägar och njuta av sommaren. Alla dofter och att köra längs ängar och hagar. efter en stunds körning hittar vi givetvis vad vi söker. En perfekt liten grusväg för att bilder.
När jag kör fram och tillbaka några gånger för att vända upptäcker jag att den ju faktiskt leder ner till en badplats. Jag skulle alltså haft med mig badkläder trots allt.


Foto: Helmnet


Scrambler 1100 Sport Pro har flera hjälpsystem för att du som förare ska få en säkrare körning. Den har både Ducati Traction Control och kurv-ABS. Den har också tre olika körlägen Active, Journey och City som du kan välja på beroende på vilket väglag eller körstil som du har.

Instrumenteringen är enkel med en rund digital display som visar det nödvändigaste. Givetvis har den belysning runt om. Under dagtid har den DLR som stå för Daytime Running Light


Foto: Helmnet

Känslan att köra Scramblern är fullständig frihet och en härlig hoj både för längre turer eller om du ska ner på stan och ta en glass. Eller varför inte utforska nya vägar och hitta vilse till någon hemlig badplats.