12 January 2021 Malin Westling
"Gördalen Rescue Team

De hjälper nödställda skoteråkare

Att få hem en trasig skoter från fjället på egen hand är inte så lätt om olyckan - eller oturen för den delen - varit framme. Men i Gördalen där kan du vara säker på att hjälpen finns oavsett vad som händer.

Den lilla byn Gördalen i norra Dalarna ligger alldeles vid norska gränsen, inklämd i dalgången mellan Fulufjället och Drevfjället. Enligt Gördalens sida på Facebook är det cirka 25 fast boende i den lilla byn.

Foto: Malin Westling


Säker på att det
finns snälla människor
som ställer upp


Trots att det är en så liten by finns det två campingar och två restauranger, varav den ena hör till hotellet Gördalen Backcountry, GBC. Det finns även ett bed and breakfast och många stugor runt om i byn som man kan hyra.
Det finns också möjlighet att hyra snöskotrar via två olika uthyrningsföretag.


Foto: Malin Westling


Vintertid är det full aktivitet i byn av hundratals skoteråkare varje dag. Även sommartid hittar turister hit då det är ett populärt vandringsområde. Samlingsplatsen, och det som är den centrala platsen i byn, är givetvis Bystugan.

Den fungerar som allt från bensinstation och mack, till festlokal och restaurang. De har bland annat supergoda pizzor.


Foto: Malin Westling


Den här säsongen är det givetvis inte alls lika mycket folk som vanligt i byn. Under jul- och nyårsledigheterna var det ändå en hel del skoteråkare som passade på att njuta i paradiset.

Det är något alldeles speciellt med den lilla byn. Det finns en stor gemenskap och en stor vilja att hjälpa varandra bland skoteråkare.


Har någon kört sönder, kört vilse eller bara vill ha någon att åka med kan man alltid vara säker på att det finns snälla människor som ställer upp.

Bara under de senaste veckorna har "Gördalen Rescue Team" ryckt ut flera gånger för att hjälpa nödställda skoteråkare. Det är inte ett officiellt räddningsteam egentligen. Och vilka som är med ser lite olika ut beroende på vem som är på plats.

Det är ett gäng helt vanliga skoteråkare, som mer eller mindre bor i byn under vintersäsongen och som kan fjällen näst intill utan och innan. 


De ställer upp och hjälper andra helt frivilligt och ideellt men i samarbete med Gördalens Snöskoterklubb.


Bland annat hjälpte de nyligen ett gäng killar på runt fem sex personer som var på besök i byn.
En av killarna hade kört rakt in i ett träd så skotern gick sönder och de kunde inte kunde ta sig ner från fjället på egen hand. Föraren klarade sig oskadd men skotern gick inte att köra.

Då ryckte gänget ut för att hjälpa till. Det tog dem flera timmar att dra fram den sönderkörda skotern och hjälpa killarna hem genom skogen. Då eftermiddagen blev kväll så avbröt de bärgningen och körde ner till byn igen. 


Dagen efter åkte ett ännu större gäng upp på fjället för att ta hem skotern. 


Foto: Daniel Jonsson


En mycket tacksam skoteråkare var glad att få ner sin skoter och att räddningsteamet kunde hjälpa till. 


Några dagar senare körde en annan förare ner i en bäck med sin skoter. Då kom räddningsteamet dit och drog upp den. Föraren, som också den här gången klarade sig oskadd, fick värma sig i en stuga på fjället framför en brasa innan de kunde köra hem igen.


Hittat en övergiven
skoter


Foto: Simon Wallin


Den senaste räddningsinsatsen var då några skoteråkare hittat en övergiven skoter i en ravin på fjället.
Ingen förare syntes till och det verkade som att skotern hade stått där i några veckor. Det var en relativt ny skoter och ägaren efterlystes på sociala medier.
Foto: Malin Westling


Räddningsteamet bestämde sig för att hjälpa till att bärga hem skotern. Den räddningsinsatsen hjälpte även Helmnet till med. Ett gäng på sju personer letade rätt på skotern och drog upp den ur ravinen.

Se Helmnets unika film från räddningsarbetet.

Foto: Malin Westling