02 March 2020 Malin Westling
MotoGP och UIM-ABP Aquabike World Championship

Coronaviruset stoppar världsmästerskapen

MotoGP2020.1 Foto: MotoGP
Aquabike.net11 Foto: Aquabike.net
Premiären av MotoGP på Losail i Qatar ställs in, så även tävlingarna för vattenskoter-VM som skulle köras nu i helgen i Jeddah i Saudiarabien. Båda länderna har infört inreserestriktioner på grund av viruset som påverkar båda mästerskapen. Nu kommer uppgifter att även Thailands MotoGP ställs in.
Texten uppdaterad 13.50

Resenärer från bland annat Italien som ska resa till Qatar måste sitta i 14 dagars karantän. Saudiarabiens regering har beslutat om att tillfälligt stoppa inresor till landet för besökare som vill utföra umra och/eller besöka Medina. 

På den svenska ambassadens hemsida kan man läsa att det tillämpas tillfälligt inreseförbud till Saudiarabien för resenärer med turistvisering som anländer från länder där smittspridning pågår. Vilka länder som omfattas inreseförbud kan snabbt ändras skriver det också. 

Den svenska föraren Emma-Nellie Örtendahl har skrivit på sin Instagram att det inte blir några tävlingar i Jeddah på grund av Coronaviruset. Och arrangören av UIM-ABP Aquabike World Championship bekräftar nu uppgifterna att tävlingarna är inställda.


Ja tävlingarna är inställda, skriver Emanuela Rota, kommunikationschef på H2Oracing, till Helmnet i ett mail. 


Men vi väntar fortfarande på ett officiellt uttalande från Saudiska myndigheterna. 

Beslutet togs i överenskommelse med de lokala arrangörerna av tävlingarna och de officiella myndigheterna i Saudiarabien för att säkerställa skyddet för alla deltagare skriver de ocksp på sin hemsida. Tanken är att kunna genomföra tävlingarna på samma plats längre fram.

Foto: Aquabike.net, Emma-Nellie Örtendahl från tävlingarna i Kuwait

I Qatar kommer Moto2, Moto3 och Idemitsu Asia Talent Cup fortfarande köras då dessa team reste in i landet före restriktionerna trädde i kraft. De racen kommer att köras som planerat den 6-8 mars. 

Foto: MotoGP, från Valentino Rossis test i Qatar 2020 tidigare
Foto: MotoGP, Jack Miller på testerna i Qatar inför MotoGP 2020

Det finns ännu inga nya datum för varken MotoGP eller UIM-ABP Aquabike World Championship. 

Även Thailands MotoGP som skulle köras den 20-22 mars ställs in meddelar Motogp.com. De thailändska myndigheterna har sagt att det inte är möjligt att genomföra tävlingarna som planerat i Buriram i slutet av mars. Arrangörerna, FIM, IRTA och Dorna håller just nu på att se över möjligheterna att kunna genomföra tävlingarna i Thailand vid ett senare tillfälle istället.