22 December 2020
Allt fler tjejer kör cross och enduro

Jäklar vad kul, jag blev helt såld"

darykarina3 Foto: Dary Karina
Intresset bland tjejer att köra cross och enduro ökar i Sverige. Nyligen startades en Facebookgrupp för tjejer som tränar och tävlar i cross, som på bara några dagar har över två hundra medlemmar.

Vi har inga exakta siffror på hur många tjejer som tävlar och tränar cross och enduro i Sverige. Vi har heller inte någon konkret statistik som styrker vårt påstående om att intresset bland tjejer ökar. Foto: Dary Karina

Vi har skickat en förfrågan till Svemo för att få statistik över antalet tjejer som har en cross eller endurolicens, men vi har inte fått något svar.

Men det räcker med att bege sig ut till närmsta crossbana eller endurospår för att se skillnaden mot för några år sedan. Det ger också digitala avtryck då vi på Helmnet reflekterat över hur många fler tjejer det är som väljer grus, sand och lera, utifrån det vi ser i sociala medier.

Den nystartade gruppen "Tjejcross i Sverige" är ett sådant "bevis". Gruppen startades egentligen redan 2019 av Shelby Micke Löfqvist, men då hette gruppen något annat och riktade sig främst till yngre tjejer.

Foto: Dary Karina


Nyligen gjordes gruppen om och riktar sig istället till alla tjejer, oavsett ålder. På bara några dagar har gruppen växt och i skrivande stund är det över 220 medlemmar.

Det är helt fantastiskt

Shelby Micke själv har givetvis själv en bakgrund som crossåkare. Hans dotter Jacqueline Löfqvist, som har stora planer för framtiden som crossåkare, har Helmnet skrivit om tidigare.

Foto: Privat. Shelby Micke Löfqvist, grundaren av Facebookgruppen "Tjejcross i Sverige",  tillsammans med sin dotter Jacqueline. 


Det är helt fantastiskt att det är så många medlemmar på så kort tid, säger Shelby Micke.


Foto: Dary Karina

Shelby Mickes förhoppning med gruppen är fram för allt att det blir en plattform för tjejer där de kan hålla kontakt med varandra oavsett var i landet de bor. 


Oftast finns det ju någon eller på sin höjd några tjejer som kör i varje klubb. Här kan de kanske komma överens om vilken bana man tänkt träna på en helg. Då kan det ju bli 10 tjejer på samma ställe som kör tillsammans. Jag ser ju på min egen dotter hur mycket roligare hon tycker att det är när det är flera tjejer på plats, säger han.


Foto: Dary Karina


Många tjejer, eller kvinnor kanske vi ska skriva, har dessutom börjat köra i vuxen ålder. En av dem är Tilda Gräsman. Hon beskriver sig själv som en extremt glad och energifylld människa med en galen twist. Hon började köra enduro i november 2019 och kör en KTM 300 EXC.

Jag stod i depåtältet på Gotland Grand National 2019 och bestämde mig för att det här ska jag köra, säger Tilda.


Foto: Magnus Kantergård. Tindra Gräsman. 

Även Sophie West började köra cross 2019 som tidigare tävlat i roadracing. Tanken var att träna crossåkning under vinterhalvåret för att hålla igång körningen tills det blev säsong för asfaltsbanorna igen.

Men jag fastnade och tanken på att börja tävla i enduro kom smygande. Till våren blev det istället inköp av en endurocykel och nu är planen att lägga ner roadracingen och satsa fullt ut på enduro istället, säger Sophie.


Foto: Bella Rosborg. Sophie West


Att den nya gruppen för tjejer som kör cross i Sverige har startat och blivit så stor är riktigt kul tycker hon. Det behövs ett forum för tjejer att komma i kontakt med andra tjejer som kör cross.

Foto: Bella Rosborg. Sophie West

 Där kan tjejer inom sporten ventilera, stötta, fråga och peppa varandra. Faktum är ju att det är en mansdominerad sport, och ibland kan man känna sig lite ensam som tjej på banan. Gruppen är ett bra forum för tjejer att komma i kontakt med fler tjejer att åka med, säger Sophie.


Bella Rosborg började även hon köra cross i vuxen ålder. Hon beskriver sig själv som rastlös och då vintern kändes allt för lång köpte hon sig en cross. Det förvandlades snabbt till allvar. "Fate loves the fearless” är hennes favoritcitat och livsmotto.


Foto:  Patrik Lindkvist Karlsson. Bella Rosborg. 


Även hon tycker att initiativet till Facebookgruppen för crossåkande tjejer är en väldigt bra idé. Dels för att hitta andra att köra med men också för att det är en trygghet för tjejer få köra med andra tjejer.

För nya tjejer tror jag att det är ännu viktigare. Hade jag vetat ett sådant här forum fanns när jag ville börja köra 2019 hade det varit betydligt mycket lättare att lära sig navigera i djungeln av banor och regler, säger Bella. 


Foto: Markus Littmarck. Bella Rosborg

Maria Vlachos har precis fyllt fyrtio år. Hon hängde med sin sambo som kör cross. För fyra år sedan köpte hon själv en Honda 250 enduro.

Jag tänkte att det ser ju lätt ut, så svårt kan det inte vara. Jag fick bekanta mig med både jord, sand, tall och gran och många svordomar blev det men jäklar vad kul det var, jag blev såld, säger Maria. 

Foto: Privat. Maria Vlachos


Maria och hennes sambo anpassade hojen efter henne så att hon skulle känna sig trygg på den. Sedan var det bara att öva och öva berättar hon. Ju fler timmar på hojen desto bättre.

För cirka två år sen deltog jag i en tvådagars-kurs som gav otroligt mycket i min körning gällande teknik. Varje gång som jag kör tänker jag, varför började jag inte tidigare, säger hon. 


Att vara med i en grupp som den nystartade Facebookgruppen är både inspirerande och roligt tycker Maria. Det kommer nya medlemmar varje dag. 


Det är kul att se så många tjejer, unga som äldre köra. Det inspirerar mig otroligt mycket. Det är inte försent att kliva upp på hojen, som kanske länge varit en dröm, även om du är vuxen, avslutar Maria.


Foto: Privat. Maria Vlachos


Shelby Micke ser också att det finns andra stora fördelar att ha en stor grupp som samlar crosstjejer i alla åldrar i Sverige. Möjligheten att kunna påverka crossverklsamheten i landet är större om man är många.
Till exempel som att tjejer ska kunna ha samma villkor och möjligheter som killarna även inom crossen, precis som tjejer i större utsträckning har inom andra sporter.


Kanske kan gruppen hjälpa till på vägen så tjejerna på en gemensam front kan adressera Svemo om vad de behöver och vill ha från förbundet, säger Shelby Micke.


Länk till gruppen hittar du här under. Dela gärna artikeln så fler tjejer hittar gruppen.