10 December 2020
Båtorganisationerna kritiserar regeringens förlsag

"Vi vill ha obligatoriskt förarintyg för alla"

gettyvattenskoter1 Foto: Getty
Regeringens förslag om förarbevis enbart för vattenskotrar får kritik av båtorganisationerna. Helhetsgreppet saknas och all buskörning på sjön måste bort oavsett fordon, skriver de i ett pressmeddelande.

Kritiken från båtorganisationerna har funnits redan innan regeringens förslag presenterades här om dagen. Båtorganisationerna menar att en vattenskoter är en båt som alla andra och att förarbevisen borde gälla alla på sjön.


Det är så vi förbättrar sjösäkerheten


Foto: Getty


Att regeringen har lyssnat på båtorganisationerna Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet och inför förarbevis redan till sommaren är bra menar de. Men de är också kritiska till förslaget.
 

Det är dåligt att regeringen fortfarande vägrar ta helhetsgrepp på sjösäkerheten och få bort all buskörning på sjön, oavsett farkost. Vi vill ju ha obligatoriskt förarintyg för alla, det är så vi förbättrar sjösäkerheten och skapar ordning och reda på sjön.


Regeringens förslag skickades ut på remiss i måndags och nu har de olika remissinstanserna fram till den fjärde februari nästa år på sig att komma med kommenter på det.
Båtorganisationerna Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet som representerar runt 300.000 medlemmar tycker inte att förarbevisen enbart ska gälla vattenskotrar.


Foto: Helmnet
 


Vi förstår inte varför regeringen hårdnackat håller fast vid att det endast är för vattenskotrar som det ska vara lag på att ha förarintyg för att få köra. Nu är det buskörning med vattenskotrar som är problemet, nästa år blir det någon annan motordriven farkost. 


Foto: Helmnet


Peter Karlsson från Båtunionen, Fredrik Norén från Kryssarklubben och Marie Björling Duell från Seglarförbundet vill se ett större grepp på problematiken. De tycker att Sverige borde göra som våra grannländer, där lagen omfattar alla motorbåtar över ett visst antal knop.