22 June 2020

Het debatt kring vattenskotrar: "Väldigt dåligt sjövett"

vattenskoterrunn1 Foto: Malin Westling
I Dalarna har en het debatt kring vattenskotrar blossat upp den senaste veckan. Kritiker menar att vattenskoteråkarna bland annat kör fort och för nära land.

Enligt Sjöräddningssällskapet har allt fler köpt vattenskotrar de senaste fem åren, skriver Sveriges Radio Dalarna. Det medför också att fler kör för fort än tillåtna hastighet, som i sin tur kan orsaka skador längs strandkanterna och på andra båtar.


Upplever att det finns
fler vattenskotrar än
vad det finns båtar

De kör väldigt mycket för fort där man inte får köra fort, säger Erik Embretsen vid Sjöräddningssällskapet till SR Dalarna.

Foto: Bild från Sveriges radios hemsida, Erik Embretsen från Sjöräddningssälskapet i en intervju med Sveriges Radio.


Problemet är okunskap hos de som kör säger Erik Embretsen i en intervju med Sveriges Radio Dalarna. Värstingmaskinerna kör väl i 130-140 kilometer i timmen.

Det är ett stort problem och blir ett växande problem säger Embretsen.


Foto: Daniel Jonsson


Han säger också att de upplever att det nästan finns fler vattenskotrar på sjön Runn än vad det finns båtar. Generellt sett är det väldigt dåligt sjövett bland de som kör vattenskoter enligt Embretsen och att majoriteten kör för fort.


Foto: Helmnet

Lyssna på Sveriges Radio Dalarnas reportageserie kring vattenskotrarna på Runn via länkarna. Även i Skåne upplevs problem med vattenskotrar, länk till ett reportage från Sveriges Radio Malmöhus hittar du också här nedan.