28 February 2020
Bästa tipsen för att köra vattenskoter

Fartvind, frihet och fantastiskt kul - och säkert

OZPWC Foto: OZ PWC
Visst börjar man längta efter de där härliga varma dagarna när vädret är perfekt för en sväng på vattenskotern med familjen och vännerna. Men det finns ju alltid en baksida av det roliga som man också måste tänka på.

Att känna fartvinden, vattnet som yr och adrenalinet pumpa. Solen som strålar och känslan av total frihet. Det kallar vi passion. Då vill man ju inte tänka på en massa måsten, allvar och hur farligt det kan var. Men även om det är kul att köra fort och att busa i vågorna så kan finns det alltid en risk att du råkar ut för en olycka. För att undvika att något tråkigt händer är det bra att ha vissa saker i åtanke.

Foto: Transport for NSW

Att hålla hastigheten och att hålla ett säkert avstånd är bland de stora problemen skriver det australiensiska vattenskotermagasinet OZ PWC. Och även om vi med stor sannolikhet inte har samma regler, eller kanske problem, här hemma som på andra sidan jorden så är det ändå bra att tänka på vissa saker. 

Att hålla hastigheten och att hålla ett säkert avstånd

Tipsen från OZ PWX, för att få en säkrare och roligare upplevelse funkar definitivt lika bra här hemma.

  • Tänk på att både du och dina passagerare alltid ska bära en flytväst
  • Om du inte kan stanna i god tid för att undvika en kollisioner, då kör du sannolikt för fort.
  • Kör alltid under skyltens hastighetsgräns för att skydda alla på vattnet.
  • Anpassa hastigheten efter förhållandena på vattnet, sakta ner om det regnar och när sikten är dålig. Eller om det är många båtar runt omkring eller människor i vattnet. 
  • Håll alltid ett säkert avstånd till stranden, klippor, andra fordon och människor i vattnet.
  • Tänk på din hur just din vattenskoter hanteras i olika hastigheter, särkilt när det är vågor. Sakta ner eller ändra din kurs för en säker och bekväm åktur.
  • Om du ska leka och busa och till exempel göra skarpa svängar tänk på att göra det där ingen annan är i närheten för att undvika olyckor. 
  • Kolla upp vilka regler som gäller just där du kör


Foto: Transport for NSW

ha alltid en flytväst

Tänk också på att det kan vara svårt att bedöma hastigheten på vattnet. Det som kan uppfattas som långsamt av dig kan vara väldigt fort för någon annan på vattnet. Moderna vattenskotrar är tysta, snabba och mycket lätta att snabbt manövrera även i stora vågor. Men du kaske plötsligt passerar någon i en mindre båt som kanske inte är beredd på att du kommer i hög hastighet. Det är bättre att du saktar ner och passerar sakta än att du swishar förbi och lämnar efter dig stora vågor. 

Foto: Transport for NSW