08 February 2021
BRP Sveriges vd om förarbeviset för vattenskoter:

"Förslaget har forcerats fram"

brp2 Foto: BRP
Nu ger sig även vattenskotertillverkarna in i debatten om förarbevis för vattenskotrar. Förslaget om förarbevis, som väntas träda i kraft redan i sommar, är hårt kritiserat även av BRP.

I torsdags var sista dagen för remissinstanserna att komma med synpunkter på regeringens förslag om förarbevis för vattenskoter.

Om förslaget går igenom kommer det krävas ett förarbevis för att köra vattenskoter redan i maj i år. Förslaget har väckt starka reaktioner och nu ger sig även BRP Sverige sig in i debatten.


Foto: BRP


BRP tillverkar Sea-Doo och är störst på marknaden vad det gäller antal sålda fordon enligt BRP:s pressmeddelande. Att det nu kan bli aktuellt med förarbevis för vattenskotrar kommer inte lösa problemet med buskörning och olyckorna på sjön menar Jan Andersson, vd BRP Sverige. Ett förarintyg ska gälla alla snabbgående båtar, inte bara vattenskotrar. 


Förslaget om körkort för vattenskotrar har forcerats fram och föreslås börja gälla redan kommande sommar. Det har också en alldeles för begränsad omfattning. 


Foto: BRP. Jan Andersson vd BRP Sverige


Flera myndigheter har tidigare föreslagit regler, men för alla snabbgående båtar, inte enbart vattenskotrar, säger Jan Andersson, vd BRP Sverige.


Läs hela uttalandet från Jan Andersson och BRP Sverige via länken nedan.