21 August 2020
Båtorganisationer i gemensam debattartikel:

"Vill se obligatoriskt körkort på sjön"

batkorkort3 Foto: Getty
I en debattartikel skriver Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet att de vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar och vattenskotrar som kan köras över 35 knop.

De skriver också att de ideella båtorganisationerna som arbetar för båtliv och sjösäkerhet tar avstånd från alla former av buskörning som stör eller skapar osäkerhet på sjön. Det gäller till exempel vattenskotrar som kör nära stränder, småjollar som kör i naturhamnar eller snabba motorbåtar i trånga farleder.

Vi är, precis som många idag, upprörda och bekymrade över vattenskotrarnas framfart. Men, vi tycker inte att enbart vattenskotrarna ska ha krav på obligatoriskt båtkörkort, utan alla motordrivna vattenfarkoster som kan köras snabbare än 35 knop.Foto: Getty


Diskussion om
vilka krav vi ska
ha på sjön"

Det ska öka tryggheten för alla som vistas på sjön menar Peter Karlsson som är verksamhetschef för Svenska Båtunionen. Det är en ideell medlemsorganisation där 24 regionala båtförbund och två riksomfattande båtklubbar är medlemmar.
I en intervju till Sveriges Radio Dalarna säger Peter Karlsson att ett körkort skulle öka tryggheten på sjön.

Det handlar om att öka säkerheten för den som framför snabba båtar och att andra människor ska känna trygghet. Att de vet att de som har snabba båtar eller vattenskotrar har kunskap om hur de ska hantera sitt fordon, säger Peter Karlsson till Sveriges Radio Dalarna. 


Foto: Getty


Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) tycker däremot att det är viktigt att fokusera på vattenskotrar.

Jag tycker det är viktigt att vi får en diskussion om vilka krav vi ska ha på sjön, säger han till Sveriges Radio Dalarna. Det som märks nu när vattenskoteråkare ökar är att väldigt många inte respekterar de regler som finns", säger han.


Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Lyssna på hela intervjun på Sveriges radios hemsida och läs debattartikeln via länken.