21 January 2021
Statistik från Transportstyrelsen för 2020

27 omkom till sjöss - två av dem i vattenskoterolyckor

uppfoljning5 Foto: Johanna Westling
Debatten om förarbevis för vattenskoter var ett hett ämne förra året. Transportstyrelsen har föreslagit att förarbeviset ska införas redan i år för att minska antalet olyckor. Samtidigt visar myndighetens egna statistik att endast två av de dödsolyckor relateras till vattenskoter.

Kritiker till förslaget om förarbeviset menat att det inte bara borde gälla vattenskotrar utan alla motordrivna vattenfarkoster som kan köras snabbare än 35 knop.

Transportstyrelsens preliminära statistik visar att av 27 omkomna till sjöss 2020 var det endast två av de omkomna som kan relateras till vattenskoter, enligt ett pressmeddelande från myndigheten.
26 av de omkomna var vuxna och två av de omkomna var kvinnor resten var män.


Att förebygga olyckor i båtlivet är en av Transportstyrelsens viktigaste uppgifter och är grundläggande för ett säkert och tryggt båtliv, säger Jonas Bjelfvenstam, Transportstyrelsens generaldirektör.Foto: Transportstyrelsen, Liza Simonsson. Jonas Bjelfenstam Transportstyrelsens generaldirektör


De allra flesta dödsolyckorna skedde i insjöar och 17 av de omkomna bar inte flytväst. Ingen dödsolycka är relaterad till narkotika men av de fall där Transportstyrelsen säger sig ha komplett information kring olyckan så kunde mindre än hälften av olyckorna relateras till alkohol.
De säger däremot inte hur många olyckor totalt som de har komplett information kring.


Foto: Arkivbild Helmnet

 

Att debatten varit het kring vattenskotrar förra sommaren och hösten har nog få missat. Det har främst handlat om buskörning och att det då fram för allt är vattenskoteråkare som bär sig illa åt på sjön och därmed är en fara både för sig själv och andra.


Foto: Arkivbild Helmnet


Kritiker, däribland flera båtorganisationer, menar att det är fel att peka ut enbart vattenskoteråkare som det enda problemet.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) å andra sidan menar att det är viktigt att fokusera på vattenskoterkörning och sa i somras att det är många vattenskoterförare som inte respekterar reglerna.

Jag vill se ordning och reda på sjön. Därför föreslår regeringen att krav på obligatoriskt förarbevis införs redan till nästa sommar. Nu är det slutlekt, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).


Foto Regeringskansliet, Kristian Pohl. Tomas Eneroth (S) 


Statistiken från Transportstyrelsen visar att olyckor med dödlig utgång var lägst bland just vattenskotrar.

  • 17 personer använde inte flytväst.
  • 4 personer omkom trots att de bar flytväst.
  • 18 personer omkom i insjöar.
  • 6 personer omkom i roddbåtar.
  • 8 personer omkom i öppna motorbåtar.
  • 6 personer omkom i beboliga båtar.
  • 4 personer omkom i kanot.
  • 2 personer omkom i olyckor relaterade till vattenskotrar.


God sjösäkerhet kräver samtidigt en hög grad av eget ansvar. Det är viktigt att exempelvis alltid använda flytväst, avstå från alkohol när man är ute och att vattensäkra mobilen så att man kan larma, säger Jonas Bjelfvenstam, Transportstyrelsens generaldirektör.


Foto: Arkivbild Helmnet

För att läsa fler artiklar relaterade till ämnet klicka i att du vill bevaka ämnet vattenskotrar. Där hittar du alla våra artiklar om vattenskotrar samlade på ett ställe.