24 February 2020

Tillverka nya delar med hjälp av 3D laser

Vad som helst kan scannas in och med hjälp av laser bli en CNC-ritning eller en 3D-modell. Det går att scanna in ett helt fordon om man så skulle vilja det.

SnowRider TV har besökt företaget AFRY för att se hur det fungerar med 3D laser scanning. Med hjälp av laserscannern samlas data in och det man vill ha en ritning på byggs upp i datorn. 

Det finns nästan vilka möjligheter som helst om man vill förbättra eller bygga om delar till i princip vad som helst. SnowRider TV har med sig ett topplock till en Suzuki Hayabusa för att läsa in. Det går även att göra en 3D-modell för att modifiera den befintliga delen man scannar in.

Du får en kopia på det vi scannar in här,  sedan kan du lämna in den för fräsning, säger Patrik som arbetar på AFRY till SnowRider TV. 

Vill du scanna in en styrspindel till exempel för att kunna göra justeringar måste du göra om den till en riktig 3D-modell först. Då krävs det några extra steg för att göra det. 

Foto:YouTube SnowRider TV

-Det är lite mer komplicerat, men vill man så går det att göra säger Patrik.  

Du skulle i princip kunna bygga en helt ny skoter med hjälp av den här tekniken. Scannern är dessutom portabel vilket innebär att företaget till och med kan komma hem till dig för att scanna dina prylar. Se klippet på SnowRider TV för att se hur processen går till.