22 December 2020
Håll koll på snödjupet

Stängda snöskoterleder i brist på snö

snolaget Foto: Länsstyrelsen Dalarna
Det är dåligt med snö på många håll i landet just nu och i flera områden hålls skoterlederna stängda. I Dalarna vädjar till exempel Länsstyrelsen till skåteråkare att vänta med att köra tills det kommit mer snö.

I ett Facebookinlägg skriver Länsstyrelsen Dalarna att de på förekommen anledning vill påminna om att det inte är tillåtet att köra snöskoter enligt terrängkörningslagen om det inte är väl snötäckt mark.
Det är helt enkelt för lite snö för att köra snöskoter just nu.

Generellt sett så har det varma vädret tagit hårt på snötäcket och du som skoterförare har ett stort ansvar att göra en riktig bedömning, skriver Länsstyrelsen Dalarna. 


Foto: Arkivbild Getty. Vi får hoppas att det kommer minst så här mycket snö snart. 180 mil skoterleder är stängda på grund av snöbristen. 


SOND, Snöskoterområde Norra Dalarna har också skrivit på sin Facebook att de 180 mil skoterleder som de ansvarar över inte har öppnat.

Vi har fått in rapporter om åkning i bland i Drevfjällsområdet som dessutom är ett naturreservat samt på flera andra håll inom vårt område. Ni får avvakta med skoteråkning tills vi meddelar att vi öppnat våra leder. Fram tills dess åker ni inte på våra leder, skriver SOND.


Foto: Arkivbild Getty. Just nu ser det absolut inte ut så här på lederna. 


Länstyrelsen i Dalarna har ringt runt för att kontrollera snöläget i Dalarna och de konstaterar att det varken går att köra snöskoter i Sälenfjällen eller vid Grövelsjön.

Länsstyrelsen vill också påminna alla skoterförare om vilka regler som gäller. 

1. Åk endast skoter om du kan säkerställa att mark och växtlighet inte skadas. Läs på om när och hur du får köra skoter på länsstyrelsens hemsida: 
2. Om du ser någon bryta mot gällande regler – prata med den och berätta om vad som gäller. Ofta handlar det om okunskap. 
3. Om det inte hjälper att prata med personen kan du tipsa eller anmäla till polisen som har tillsynen över terrängkörning.


På initiativ av Nationella Snöskoterrådet har Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, gjort en film som är värt att påminna om.  Den syftar till att visa på varför skoterkörning på åkermark, skogsplanteringar med mera ska undvikas.

Du hittar några bra länkar för att hålla dig uppdaterad längst ner i artikeln.