02 June 2020

Snöskoterintresset ökar i hela världen

bravinter4 Foto: Malin Westling
Det såldes nära 124.000 nya snöskotrar i hela världen under säsongen 19/20 och allt fler upptäcker tjusningen med det vita guldet. Sexton procent av åkarna är kvinnor. Dessutom är snöskoterfolk mycket aktiva personer med många andra intressen.

Bara i Skandinavien finns över 300.000 snöskotrar registrerade enligt ISMA, Internationella Snöskotertillvekarnas förbund. Sett till hela världen minskade försäljningen dock något denna säsong vilket tros bero på Coronapandemin. Men starka ekonomier och utmärkta snöförhållanden under vinter 2019/2020 kompenserade ändå minskningen skriver Mountain Sledder. 


De flesta planerar att
köpa en fabriksny skoter
vid nästa köp

Foto: Malin Westling


Både i Finland och i Ryssland ökade däremot försäljningen enligt International Snowmobile Manufacturers Association (ISMA). Där ökade försäljningen med 10%.

En färsk undersökning visar också att genomsnittsåldern för en snöskoterägare är 45 år. 84 procent av de som kör snöskoter är män och 16 procent är kvinnor.  


Foto: Malin Westling. Under tjejhelgen Babes on Tour i Lofsdalen deltog runt 80 tjejer som körde snöskoter.  

82 procent av hushållen äger två snöskotrar. Undersökningen visar att 70 procent av de som köper en snöskoter för första gången köper en begagnad skoter, men att de flesta planerar att köpa en fabriksny vid nästa köp. 


Foto: Malin Westling

Snöskoterfolk är dessutom mycket aktiva personer. Över 50 procent ägnar sig åt båtliv, camping, fiske och att köra ATV och motorcykel utöver snöskoterkörning. Snöskoterförare är också aktiva vandrare, cyklister och jägare enligt ISMA.

Foto: Malin Westling. Vandring till Rösjöstugorna sommaren 2019. 
Foto: Malin Westling. Martina Hedberg kör mycket snöskoter på vintern och gillar bland annat att fiska och fjällvandra på sommaren.