16 October 2020
Sjukvårdare i jetdräkt

Kan underlätta räddning i svår terräng

gravity1 Foto: YouTube @Gravity Industries
En helt ny metod för att rädda människor i nöd har testats i England. Med hjälp av en jetdräkt ska sjukvårdare kunna hjälpa människor på svåråtkomliga platser.

Det är sjukvårdare i England som testar en helt ny metod som de hoppas kan rädda liv, skriver både SVT och TV4. Förhoppningen är att kunna nå människor som är i nöd på platser som är svåråtkomliga på ett snabbare sätt genom att flyga med en jetdräkt.


Till toppen av
ett berg på
trettio sekunder


Foto: YouTube @Gravity Industries


Det skulle till exempel kunna användas i fjällen för att underlätta räddningsinsatsen vid en snöskoterolycka, eller en olycka med en ATV eller offroadmotorcykel som hänt på en svårtåtkomlig plats. 
Under en av övningarna kunde sjukvårdare ta sig till toppen av ett berg på trettio sekunder istället för att gå till fots i trettio minuter.


Foto: YouTube @Gravity Industries
Foto: YouTube @Gravity Industries

Teknologin med sjukvårdare i jetdräkter är fortfarande i testfasen. Andy Mawson är sjukvårdare och verksamhetschef. Han berättar att övningen visat den enorma potentialen att använda jetdräkter.

Vi kunde se behovet. Vad vi inte visste säkert är hur det skulle fungera i praktiken. Nu har vi sett det och det är ärligt talat fantastiskt, säger Andy Mawson. 


Foto: YouTube @Gravity Industries

Se klippet hur en räddningsinsats skulle kunna gå till.