28 April 2020
Så säger polisen om

Barn och ungdomar som kör snöskoter

De senaste åren har handeln med barnskotrar ökat. Även mellansegmentet blir allt större. Men vad gäller egentligen när barn kör på en snöskoter?

Igår delade vi en artikel med en insändare där skribenten vill att åldersgränsen för att få ta snöskoterkort borde sänkas från 16 till 14 år. Artikeln delades flitigt och mängder av kommentarer skrevs i olika Facebook-grupper. En del tycker att åldersgränsen borde sänkas, medan andra tycker att den istället borde höjas.

Det kan svida
rejält i plånboken


Foto: Malin Westling

Flera skrev också på Facebook att det borde införas övningskörning för snöskoter då intresset för att köra snöskoter bland barn och ungdomar är stort.
 

"Nej. Tycker 16 är en ung ålder. Det handlar inte bara om att kunna förflytta sitt egna fordon, det handlar om att kunna förutse en hel del... Hastigheterna är ofta höga, och lederna smala."

"Göra som med mckortet. Där får man tyngre och tyngre mc efter ålder. "Övningskörning" i målsmans sällskap tror jag på."

"Hellre höjas då eller göras i olika steg.. Är ju helt galet att en 16 åring kan sätta sig på en 200-250 hk maskin helt utan kunskap o vett."

"16 är ju perfekt egentligen. Gärna övningskörning innan det."


Foto: Malin Westling

Dessutom kommer det allt fler skotermodeller som är byggda för barn och ungdomar. Men som i princip är olagliga att köra om du inte kör på ett inhägnat område eller är minst 16 år och har ett giltigt förarbevis. 

Förra året gjorde YouTubekanalen Motorblog of Sweden en intervju med polisen om vad som gäller.

Foto: YouTube, Motorblog of Sweden

-Polisen vill upplysa föräldrar som köpt barnskotrar om skillnaden mellan ett lekfordon och en barnskoter, skriver Motorblog of Sweden.
 

Det kan svida rejält i plånboken om man framför en barnskoter utanför inhägnat område. 


MOS tar också reda på definitionen av just inhägnat område. Kolla in klippet för att höra vad polisen säger om barn och snöskoterkörning. 

Foto: YouTube, Motorblog of Sweden