13 January 2021
Ökad kvalitet och kompetens på safariturer

Nyutbildade snöskoterguider har diplomerats

guider1 Foto: Branschorganisation-Snöskoterturism
Under förra vintern påbörjade den nyetablerade branschorganisationen för hållbar snöskoterturism, BOHST, arbetet med en grundläggande utbildning för snöskoterguider. Nu är de första "eleverna" examinerade.

I gruppen som arbetat fram utbildningen har flera av Sveriges mest kompetenta snöskoterguider ingått. Syftet med utbildningen är att höja kompetensen och statusen på yrket och att snöskoterguriderna och företagen som erbjuder guidning ska uppfylla Konsumentverkets riktlinjer.


Kunderna får en
tryggare och bättre
upplevelse


Foto: Experience Arjeplog

Under vintern 2019/2020 genomfördes den allra första utbildningen genom ett pilotprojekt där några utvalda guideföretag deltog. Efter att den utvärderats har nu utbildningen genomförts med tre olika grupper i Sälen, Jämtland och Norrbotten under december förra året.

Utbildningen ska genomföras årligen för medlemmar i BOHST och är ett kvalitetsmärke för branschen. 


Det är ett steg i att utveckla kompetensen inom snöskoterturismen. Kunderna får en tryggare och bättre upplevelse av en diplomerad guide, säger projektledaren Andreas Edholm på Jämtland Härjedalen Turism.


Foto: Experience Arjeplog


I utbildningen får guiderna lära sig om säkerhetsarbete, riskanalys, första hjälpen och hjärt- och lungräddning. De får också kunskap i ledarskap och värdskap och gör praktiska moment med olika övningar för att bli en bättre guide.

Tanken är också att det i framtiden ska finnas en vidareutbildning för mer avancerad guidning i svårare terräng.Foto: Experience Arjeplog


En av deltagarna i utbildningen i Jämtland var Christer Wagnås som driver företaget Puls i Åre och Funäsfjällen.

Det här är en mycket bra plattform för alla skoterguider, säger han i ett inlägg på Branschorganisation-Snöskoterturism:s Facebooksida. 


De som arbetat med projektet kring den nya utbildningen säger att de ser både nyttan och behovet av att det finns en branschorganisation. Det är också viktigt att både kompetensen och kvaliteten på guiderna säkras.  

Ett sextiotal guider har nu diplomerats och det är guider som är bland de mest erfarna i landet och som kommer från flera välkända safariföretag.

Joakim Armgren från Experience Arjeplog och Jonas Sjögren från Sälens Skoter & Motoraktiviteter är ett par av utbildningsledarna och examinatorerna vid utbildningen. Att det har varit erfarna guider med i den första utbildningen har varit till stor nytta för framtida utbildningar säger de båda.


Foto: Experience Arjeplog. 


Alla är mån om att dela med sig av sina erfarenheter. I kommande omgångar kommer det med stor sannolikhet bli fler mindre erfarna gurider och vi har då slipat och optimerat utbildningsplanen för en ännu tydligare branschstandard avseende förebyggande säkerhetsarbete, säger de.