21 October 2019
500 miles på snöskoter

Kan det bli tuffare än så här?

500miles On Snow Magazine
500miles1 On Snow Magazine
Det är inte speciellt många snöskoterrace som är längre än 500 miles, det vill säga över 80 kilometer. Men det finns några sådana legendariska race som ställer oerhörda krav på förarna, maskinerna och teamen som ställer upp. Tidningen osmmag.com har listat fyra av de tuffaste racen.

Förutom den stentuffa terrängen som oftast ligger helt off och långt utanför civilisationen så krävs det att teamen har med sig två snöskotrar för att klara av racet. Både väder och vind och temperaturen gör det oerhört svårt för förarna. Det finns fyra sådana här race som är något ut över det vanlig. Oavsett vilket endurance det gäller så krävs det både mental och fysisk styrka för att palla med.

Brutalaste snöskoter-racen någonsin 

I-500

Racet som står på varje terrängförares bucket list. Detta ikoniska är en tuff match, och för 95% av alla förare handlar det bara om att komma i mål, inte att vinna. 

SOO I-500

Racet etablerades 1969 och har har en lång historia. Recet äger rum på en 1,6 kilometer (1 mile) lång lång bana i Sault Ste. Marie, Michigan. Racet är som den berömda biltävlingen Indy500. 

IRON DOG

Här tävlar man två och två i ett team och varje lag måste bland annat göra 30 checkpoints. Racet pågår i upp till 30 timmar. Precis som i de övriga av världens tuffaste tävlingar är vädret en avgörande faktor i Alaska. 

CAIN’S QUEST

Namnet på tävlingen refererar till en av de tuffaste terrängerna som Jacque Cartier gjort på en av sina expeditioner till Nordamerika. Tävlingen är en av de brutalaste snöskoter-racen någonsin.