15 December 2020
Företaget som satsar på livskvalité för äldre

Virtuella åkturer och äventyr

biosfar3 Foto: Getty
En gång Rider - alltid Rider! Bara för att du blir äldre och kanske måste bo på ett äldreboende så slutar du inte drömma och längta efter en tur på hojen eller vattenskotern. Biosfär gör drömmen (nästan) verklighet.

Att bli äldre och inte själv få bestämma över dina aktiviteter låter inte så roligt. Att tvingas parkera för gott, oavsett vilket fordon som får ditt hjärta att slå ett extra slag, verkar också riktigt tråkigt.

Möjligheterna att få komma ut i naturen eller att ta en MC-tur är begränsade för många äldre. En del kan knappt komma ut och lukta på blommorna eller ens gå en promenad.


Som en digital
dörr till ett
gemensamt liv


Foto: Getty


Nu har ett företag kommit på ett sätt att höja livskvalitén för personer på äldreboenden och vårdhem genom att erbjuda virtuella upplevelser och aktiviteter.

Företaget Biosfär, som är grundat av Elise Johanson och Kayla Van Cleave, siktar på att erbjuda denna möjlighet på alla vårdhem och äldreboenden i hela Sverige.


Foto: Venture Cup.  Elise Johanson och Kayla Van Cleave, grundare av Biosfär

Biosfär är som en digital dörr till ett gemensamt liv, säger grundarna. Vi ger personer på äldreboenden och vårdhem möjligheten att uppleva aktiviteter i virtuell verklighet. 


Biosfär kan ordna allt från virtuella middagar med släkt och vänner till en motorcykeltur som upplevs från förarens perspektiv skriver de i ett pressmeddelande.

Biosfär har testas under ett år och enligt grundarna själva finns ett tydligt exempel på hur livskvaliteten ökade hos testpersonerna.
 

Ökat välbefinnande,
lugn och livskvalitet

Foto: Getty


Efter bara ett år har Biosfärs innovation dokumenterat ökat humör, välbefinnande, lugn och livskvalitet hos dess användare. 


Det tydligaste exemplet är när en av testpersonerna, som var diagnostiserad som stum, använt Biosfärs innovation och därefter börjat prata och interagera med personalen på sitt boende, säger grundarna.

Nu letar företaget efter vårdhem och privatpersoner som är intresserade av att göra verklighet av Biosfär för fler äldre. Läs mer via länkarna nedan.