20 November 2020
Lastar du rätt?

Unikt krocktest med bagage visar stora faran

Att tänka på hur du lastar och packar bilen kan vara skillnad på liv och död om det vill sig riktigt illa. Något att tänka på när du ska till fjällen eller till en bandag med hojen till exempel. Se det unika krocktestet från VTI.

Villaägarna Produktgranskning har gjort ett krocktest för att se var gränsen går för när bagaget slungas fram över passagerarna i bilen. Testet gjordes med två stycken Volvo V70 av generationen 2001-2008 på Statens väg- och transportforskningsinstitut VTI i Linköping. Det är inte själva bilen som testas utan lastskyddet. 


Foto: Villaägarna

Att tänka på hur du lastar bilen när du ska till fjällen för en skoterhelg, eller till en bandag med crossen eller roadracinghojen, kan göra stor skillnad för utgången vid en krock. 

Den ena bilen var utrustad med ett lastgaller av nylonnät och den andra med ett stålgaller. Bilarna lastades med 135 kilo vilket är långt ifrån maxlasten.

 

Bedrövligt att andra bilmodeller saknar
möjlighet till lastskydd


Bilen som endast hade ett lastnät i nylon i bagageutrymmet visar att gränsen för vad nätet klarar ligger redan vid 52 km/h. Medan bilen med lastnät i stål tålde en högre hastighet innan bagaget flög in i kupén, skriver Villaägarna. 


Vår tanke har varit att göra ett realistiskt krocktest för att se var bristningsgränsen går för en bils lastnät. Vi har därför medvetet valt bort bilar som saknar lastnät och har svagare ryggstöd, säger Ulf Stenberg, jurist på Villaägarna.

Foto: Villaägarna

Se den unika videon från Villaägarna som visar vikten av att ha ett ordentligt lastskydd i bilen. Där får du även tips och råd på hur du ska tänka för att lasta din bil säkert.


Det är dock bedrövligt att andra bilmodeller till och med saknar möjlighet till lastskydd, trots att bagaget kan komma att kastas in i passagerarutrymmet vid en krock,  säger Ulf Stenberg till tidningen Villaägarna.