09 November 2020
Trafikverket skyltar om

Hastigheten sänks på 121 mil väg - för att rädda liv

vag1 Foto: Helmnet
Vi är många som kör massvis med mil på vägarna, oavsett om det gäller ren nöjeskörning med motorcykeln eller för att dra snöskotern till fjällen. Nu skyltas stora delar av vägnätet i landet om för att öka trafiksäkerheten.

Just nu pågår ett omfattande arbete med att skylta om vägsträckor i hela landet. Att Trafikverket ändrar hastigheten, där majoriteten av vägarna får sänkt hastighet, är för att rädda liv.


Foto: Trafikverket


Det är 135 mil av de statliga vägarna runt om i landet som berörs av nya hastighetsbegränsningar. Hur hastigheten ändras beror på vägens utformning. På majoriteten av vägarna sänks hastigheten från 90 till 80 kilometer i timmen, det vill säga att av de 135 milen sänks hastigheten på 121 mil.
Bara på fjorton mils vägar höjs hastighetsgränsen istället, från 110 till 120 kilometer i timmen, och från 90 till 100 kilometer i timmen.


Vi har ett uppdrag att utveckla vägtransportsystemet så det är säkert, säger Trafikverkets Måldirektör Maria Krafft i en YouTube-video från Trafikverket. Foto: Helmnet


Det innebär att även om en olycka inträffar så ska man överleva, eller att inga allvarliga skador sker, säger Trafikverket. 

På några av sträckorna sänks hastigheten från 100 till 80 kilometer i timmen. Hur hastigheten ändras län för län kan du se via länkarna nedan.