14 October 2020
Krönika i Recharge

"Jag hatar elmotorsport av hela mitt hjärta"

janne1 Foto: Mestmotor, recharge.se
I en krönika skriven av racingföraren Janne "Flash" Nilsson går han hårt åt elmotorcyklar och elbilar och framför allt racing med dessa fordon. De är stora och klumpiga och de går inte fort skriver han.

Janne Flash Nilsson har en lång karriär inom racing i Sverige. På meritlistan finns allt från karting till STCC till Formel3, och hans racingstall Flash Engineering där flera kända förare rattat hans bilar. 

Elfordon tar allt större plats även inom motorsporten i hela världen vilket inte uppskattas av alla, fram för allt inte av Janne.

Mycket enkelt. De låter inget, de går inte fort och de är för tunga så det ser ut som att man baxar runt en lastbil, skriver han i sin krönika. 


Janne beskriver Moto E som är elklassen inom MotoGP som tråkigt. Han missade helt enkelt starten då det annars så välkända ljudet från vrålande motorer uteblev.


Såg ut som att
man körde en
lastbil in i kurvan


Foto: MotoGP. Bild från MotoE

Först missade jag första kurvan i starten då jag helt enkelt inte sett att loppet börjat. Sedan kom de väsande igen varvet efter och såg hemskt tråkiga ut. Varför? De är för tunga, så igen såg det ut som att man körde en lastbil in i kurvan, vem vill se detta? Ingen på banan i alla fall, de som var kvar gjorde mycket annat samtidigt, skriver Janne. 


Han fortsätter att jämföra elfordon med gamla mobiltelefoner. 1991 köpte han sin första mobiltelefon, eller tegelsten som de närmast kunde jämföras med. Den kostade tjugofem tusen kronor och hade en taltid på sju minuter. Han uppskattade friheten med en bärbar telefon, men att den var ungefär lika klumpig som en attachéväska. Samma sak känner han för elbilar och elmotorcyklar. 


Foto: Flash Engineering


Han ser ändå fram emot när elfordon kan jämföras med dagens mobiltelefoner och att körtiden är en hel månad. 


Det kommer säkert men kanske inte under min levnadstid. Och till dess hatar jag elmotorsport av hela mitt hjärta, avslutar Janne sin krönika.