17 March 2020 Malin Westling
I spåren av Coronaviruset

Billigt bränsle tack vare pandemin

bensin Foto: Malin Westling
Det finns inget som har något gott med sig, ett ganska uttjatat talesätt som i dessa tider kan kännas som en klen tröst. Men det höga bensinpriset har länge varit en het fråga i Sverige - och nu är priset lägre än på mycket länge.

Förra veckan sänktes priset på bensin flertalet gånger, och i måndags sänktes det med ytterligare 20 öre per liter, skriver Teknikens Värld. Idag sänkte de ledande drivmedelsbolagen literpriset med ytterligare 30 öre.

En liter 95-oktanig bensin kostar ungefär 13,13 kronor

Foto: Arkivbild

Just nu kostar en liter 95-oktanig bensin ungefär 13,13 kronor på en bemannad station och 12,98 kronor på en obemannad. Priset kan givetvis variera lokalt. 

Det innebär att bensinpriset nu är lägre än på mycket länge. Inte sedan 2016 har bensinpriset varit så lågt enligt Teknikens Värld, då kostade bensinen runt 13,04 kronor per liter. 

Priset väntas
sjunka ytterligare

Foto: Arkivbild

Priset väntas sjunka ytterligare på grund av Coronaviruset Covid-19 då pandemin också påverkar oljebranschen. Råoljepriserna har fortsatt att rasa och Nordsjöoljan (Brentoljan) är nu nere i drygt 31 dollar per fat, skriver Teknikens Värld. Det är nästan åtta dollar lägre än för en vecka sedan och fem dollar lägre än förra veckan. WTI-oljan från USA är nere på under 29 dollar per fat.


Detta påverkar även dieselpriset. Just nu får du betala ungefär 14,33 kronor per liter vid bemannade stationer och 14,18 kronor vid obemannade just nu. Senast dieseln var så billig i Sverige var 2018. Då kostade en liter diesel ungefär 14,06 kronor per liter.

Vi är nere på nivåer som vi inte sett på flera år.


Tittar vi tillbaka till genomsnittet för januari så låg bemannade stationer på 15,96 kronor. I februari var det 15,52 kronor, säger Johan Andersson, vd på Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet.

Foto: Pressbild, Johan Andersson, vd på Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet.

Men om Opec+, alltså oljekartellen Opec plus ett antal andra oljeproducerande länder, kommer överens om neddragningar i produktionen kan priserna stiga igen skriver Aftonbladet. Även om mycket tyder på att bensinpriset kommer att vara på en fortsatt låg nivå under en längre tid.

Men det kommer inte sticka iväg enormt mycket i så fall. Det har varit en nedåtgående trend under ganska lång tid, säger Johan Andersson till Aftonbladet. 


Man ska jämföra med var vi var för ett år sedan. I maj 2019 nådde vi rekordnivåer med 18 kronor litern, sen har det långsamt sjunkit på grund av oljepriset. Det har gått från omkring 72 dollar till dagens 34 dollar, säger vd:n på Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet.