15 September 2020
Ung talang

Freddie är Sveriges yngsta motocrosstjärna

yamahafreddie5 Foto: Yamaha
Bara fem år gammal vann Freddie Bartlett sin allra första motocrosstävling. Nu siktar han på att bli världsmästare. Sveriges yngsta motocrosstjärna är bara 11 år gammal.

Freddie Bartlett har följt pappa Sebastians hjulspår bokstavligt talat. Redan som treåring provade han på att köra motocross för första gången och blev fast för sporten skriver Expressen. Som femåring körde han sin allra första tävling när familjen bodde i England.
Sedan dess har den unga talangen tävlat på hög internationell nivå och har siktet högt inställt i framtiden.

När jag blir äldre så vill jag bli världsmästare och köra för ett stort team, säger Freddie till Expressen.


Foto: YouTube, Yamaha MotorsTrots att han bara är elva år gammal har han redan kört på flera av de stora arenorna. I år var tanken att han skulle få möjlighet att tävla ännu mer i Europa tack vare att han är en del av Yamahas barn- och ungdomssatsning "bLU cRU".

 

Det roligaste är att tävla, resa och att träffa vänner runtom i hela världen och köra på nya banor, säger Freddie till Expressen.


Foto: Yamaha


Eftersom det svenska licensreglerna är lite annorlunda får Freddie inte tävla utomlands förrän han har fyllt tolv år. Istället fick Freddie börja tävla för Danmark istället där en dansk klubb gav honom en tävlingslicens för att tävla utomlands.

Den licensen är å andra sidan inte giltig att tävla med i Sverige, vilket gör att Freddie inte kan tävla här hemma. Men det stoppar inte familjen som istället får resa en hel del.

Tioåringen som vunnit flera tävlingar både i Sverige, Danmark, England och Frankrike har stora planer för framtiden då han hoppas på att kunna tävla i USA.

Jag vill ställa upp i Loretta Lynn's i USA, det är en större tävling dit alla som är snabba åker, säger han till Expressen, och bra resultat i EM nästa vill jag ha. Då kommer jag att vara den yngsta med modellen YZ85. 


Hela intervjun med Freddie läser du på Expressen.