24 September 2020
Helmnet tipsar

Så väljer du rätt MC-utrustning

motorcyclists3 Foto: The Motorcyclist
gear1 Foto: Helmnet
Att välja rätt utrustning är inte alltid så enkelt oavsett om du är förare eller passagerare. Är du dessutom kvinna kan det bli ännu svårare. Här får du tips på vad du ska tänka på för att köra så säkert som möjligt.

Att utbudet av MC-utrustning för kvinnor är långt i från lika stort som det är för män har nog knappast någon missat. Även om det blir bättre och bättre tack och lov.

Helmnets redaktion hittade en artikel om saker du bör tänka på, fram för allt som kvinna, när du väljer utrustning. Oavsett om du kör själv eller sitter bakpå.  Artikeln är visserligen från 2015 men texten är lika aktuell idag.

Foto: Helmnet. Helmnets redaktion på en provkörning i varsitt skinnställ från Held.


Vad du har på dig kan det betyda skillnaden mellan att ställa dig upp och komma undan med några blåmärken eller att du behöva åka ambulans till sjukhuset för att du inte längre kan gå, skriver Joanne Donn på The Motorcyclist.


Foto: The Motorcyclist


Något som försvårar ytterligare är hur svårt
det är att veta storleken


I artikeln står det att det amerikanska motorcykelrådet säger att det finns 27 miljoner MC-förare i USA, och 6,7 miljoner av dem är kvinnor.
Sveriges MotorCyklister skriver på sin hemsida att det 2019 fanns lite fler än tre hundra tusen motorcyklar registrerade i Sverige, enligt statistik från Trafikverket. Av dem var det drygt tjugofyra tusen kvinnor som ägde en MC.
Foto: The Motorcyclist

Det förklarar ju så klart en del om varför utbudet av bra kläder och utrustning för kvinnor är begränsat. Något som försvårar ytterligare är hur svårt det är att veta storleken på MC-utrustning då det som normalt sett är medium kan variera mellan Small och Large.

Att ha utrustning som passar och som har godkända skydd är lika viktigt oavsett om du är man eller kvinna.


Foto: Harley-Davidson. Helmnet Rider Malin på en provkörning av LiveWire dr hon körde i kevlarjeans och skinnjacka. 

Vi kan inte ignorera det faktum att vi kvinnor ofta har kurvor, du kan vara en storlek på din övre hälft och en annan på din nedre hälft. Det finns helt enkelt inget lätt sätt att översätta storlekar från fritidskläder till säkerhetsutrustning, skriver Joanne Donn. 


Att välja rätt storlek och att ibland behöva kompromissa mellan snyggt och säkert är några av grundtipsen. Läs artikeln från The Motorcyclist via länken. Kolla även in GearChic för fler tips.