15 December 2020
Ny standard för att öka säkerheten

Så ska din MC "prata" i trafiken

helmnet1 Foto: Helmnet
helmnet4 Foto: Helmnet
För att minska risken för olyckor mellan bilar och motorcyklar har flera aktörer inom MC-branschen lanserat ett nytt säkerhetssystem. Systemet går ut på att fler fordon pratar med varandra.

För att öka säkerheten och tryggheten för motorcyklister skrevs redan 2016 ett avtal mellan Federation Internationale de Motocycliste (FIM), MC-tillverkare, leverantörer och forskare. Avtalet, eller konsortiet som det heter, kom att kallas Connected Motorcycle Consortium, CMC.
Nyligen lanserade de samarbetspartners som ingår i konsortiet en helt ny standard för motorcyklar. Standarden heter Basic Specification Cooperative Intelligent Transport Systems (C-ITS), och innebär att motorcyklar kan kommunicera med andra fordon och med infrastrukturen.

Bakgrunden till att den nya standarden för motorcyklar är att många olyckor med just MC beror på att andra trafikanter inte sett motorcykeln. Med hjälp av det nya systemet ska MC-säkerheten öka då andra trafikanter blir uppmärksammade på motorcykeln, och att MC-föraren blir varnad för olika saker som systemet upptäcker.


Foto: Helmnet 

Det nya säkerhetssystemet C-ITS innebär flera olika dokument som i sin tur beskriver flera olika delar. Till exempel krav på när utrustning ska utlösas, positionering, algoritmer, datakommunikation, gränssnitt för förare samt prestanda och krav för antennen. 

Det nya systemet ska dels varna föraren för andra fordon och för skymd sikt men även upplysa om var närmsta bensinstation finns eller laddplats för elfordon.


Foto: Helmnet


 C-ITS-standarden innebär att motorcykeln nu kan varna bilen om att den kommer på vägen vilket gör att bilen kan aktivera sitt automatiska nödbromsningssystem, även om bilföraren inte uppmärksammat motorcyklisten, skriver Sveriges MotorCyklister på sin hemsida.  Att fler fordon kan kommunicera med varandra borde innebära att många olyckor kan undvikas. Jesper Christensen, generalsekreterare i SMC är även director of Public Affairs i FIM. Han har varit med i projektet för den nya standarden.

Denna teknik kommer att öka säkerheten för oss på MC. Vi uppmanar MC-förare att söka ögonkontakt med andra trafikanter men när våra motorcyklar kan tala med bilar handlar det om teknik som kan rädda tusentals liv under många år framåt, säger han.


Foto: Sveriges MotorCyklister. Jesper Christensen, generalsekreterare SMC