24 March 2021
Sveriges MotorCyklister tipsar

Så blir du en säkrare motorcyklist

mc1 Foto: Björn Klockar
Förra året såldes rekordmånga motorcyklar i Sverige. Inför årets säsong vill därför SMC tipsa om hur du som motorcyklist kan bli en säkrare förare i trafiken.

Att hålla avstånd till andra trafikanter och att ha handlingsberedskap om något händer är två viktiga tips från Sveriges MotorCyklister. Din körstil är viktig både för din egen och dina medtrafikanters säkerhet.

Foto: Malin Westling


Utgå från att ingen ser dig och kör utifrån det. Lita inte på någon annan i trafiken än dig själv. Du själv är den viktigaste faktorn för din överlevnad, skriver SMC. 


Foto: Malin Westling


Det är också viktigt att öva på sina kunskaper och att veta hur du ska göra i olika situationer. Enligt SMC visar flera studier att många MC-förare haft en bristande bromsteknik i samband med olyckor.

De viktigaste är dels att välja en motorcykel med ABS-bromsar men också att träna på bromsteknik för att kunna hantera motorcykeln vid en panikbromsning, skriver SMC. 


Foto: Andreas Tano


Flera av tipsen och råden kommer från motorcyklisterna själva. 

  • Kör aldrig om i en korsning eller vid en anslutande väg. Bilar kan svänga ut eller göra vänstersväng. De flesta olyckor på MC med andra trafikanter sker i korsningar.

  • Hastigheten har en avgörande betydelse och i majoriteten av dödsolyckorna har hög fart bidragit till olyckan. Ju snabbare du kör, desto längre blir din reaktions- och bromssträcka.

  • Anpassa fart och körstil efter vägmiljö, övrig trafik och gällande hastighet. På våren är det mycket grus och potthål innan vägarna hinner sopas och åtgärdas efter vintern. En motorcyklist har inte råd att chansa.

  • Kör aldrig över din förmåga och fall inte för grupptrycket när du är ute med dina hojkompisar. Det viktigaste är att komma fram, inte att vara först.

Foto: Joachim Sjöström, MC-Folket

Fler tips och hur du tar hand om din MC inför säsongen hittar du via länken nedan.