08 December 2020
Vetenskapligt test

Räddar högljudda motorcyklar verkligen liv?

"Loud pipes saves lives" är ett talesätt som många motorcyklister använder. Men stämmer uttrycket verkligen? Den rumänska motorcykelorganisationen MotoADN har tagit reda på svaret.

Ljudet från en motorcykel är som musik för många, ju högre desto bättre. Medan andra blir störda bara en moped drar förbi.

Bland många motorcyklister finns ett talesätt som säger att "Loud pipes saves lives", alltså att högljudda pipor räddar liv. Men stämmer det verkligen? Är det större chans att undvika en olycka om din motorcykel låter mer?


Foto: MotoADN


Den rumänska motorcykelorganisationen MotoADN har, i samarbete med det tekniska universitetet Politehnica University i Bukarest och miljökonsultföretaget Enviro Consult, gjort ett flertal vetenskapliga tester för att ta reda på om det stämmer eller inte.

Med hjälp av sex olika motorcyklar utfördes testet. Den motorcykel som lät högst hade en decibelnivå på 110 dB och den lägsta 70 dB.
Ljudet mättes framför och bakom motorcyklarna, och från insidan av en bil.


Foto: MotoADN


Ingen av motorcyklarna hördes inuti bilen när motorcykeln var placerad femton meter bakom bilen. När motorcyklarna flyttades närmare bilen och placerades tio meter bakom kunde enbart motorcykeln med högst ljud höras inne i bilen. 


I nästa test placerades motorcykeln bredvid bilen. Även här kunde enbart den motorcykeln med högst decibelnivå höras inne i bilen. Men då är det troligtvis redan försent för föraren att kunna undvika en olycka, enligt MotoADN som låtit göra testet. 


Foto: MotoADN

När motorcyklarna placerades framför bilen hördes ljudet från dem svagare inne i bilen, än när de var placerade bredvid bilen. 


Slutsatsen är att påståendet om att en motorcykel som låter högt räddar liv, är falskt. 


Ljudet från motorcyklarna hördes enbart när de var placerade så pass nära bilen att det troligtvis redan är för sent för att kunna undvika en olycka, säger MotoADN i videon.

Se hela testet och hur de kom fram till resultatet via länken nedan.