06 December 2019 Malin Westling
Damon Motorcycles nya hi-tech MC

Här är hojen som inte kan krascha - Hypersport Pro

damon2 Foto: TopGear
damon1 Foto: TopGear
damon3 Foto: TopGear
Att köra MC kan vara livsfarligt...hur många gånger har man inte hört det av kritiker? Nu har Damon utvecklat en elektrisk MC som inte kan krascha.

Att motorcyklar är farliga har vi väl alltid fått höra. Och hur gör man en säkrare MC utan att ta bort allt det roliga, skriver TopGear. Tillverkaren Damon verkar dock ha byggt en hoj som både är spännande och rolig att köra, men som du inte krascha med. Den är heller inte själkörande, vilket TopGear påpekar att det troligtvis inte finns någon på planeten som efterfrågat heller. 

Hypersport Pro är resultatet av den kanadensiska tillverkaren Damons utveckling av säkrare motorcyklar. Den är eldriven och 4G-uppkopplad och kommer att visas för första gången på CES i Las vegas nästa år. CES är en av de största och mest inflytelserika teknikmässor som finns. 

 Än så länge är Damon den enda tillverkaren som dedikerat sig till teknologi som proaktivt arbetar för att förhindra och minska risken för olyckor, säger Damon själva. It’s not a self-riding motorbike.

Hypersport Pro är utrustad med co-pilot-teknologi men är inte självkörande. Motorcykeln är utrustad med samma typ av säkerhetsteknik och sensorer som finns i bilar som läser av vägen och omgivningen. En sensor framåt läser av om du riskerar att frontalkrocka och skickar signaler genom styret, på så sätt vet du vad som händer framåt fastän du vrider huvudet för att kolla i döda vinkeln exempelvis. 

360-graders trafikövervakning

Motorcykeln kan också läsa av den den döda vinkeln helt själv och skickar signaler och varningsljus till hojens aero-skärm. Allt som sker bakom dig läses också av och syns på en LCD-skärm som du lätt kan läsa av. Detta är vad Damon kallar 360-graders trafikövervakning. 

Men trots all säkerhetsteknik är det inte någon tråkig hoj, utan det finns en hel del snygga detaljer som gör att du kan känna dig som Marc Marquez skriver TopGear. med en knapptryckning går du från touring till sportläge. 

Än så länge finns inga siffror som visar hur mycket effekt denna Hypersport-hoj har men ska de leva upp till namnet på hojen så krävs det en hel del pulver för att det ska vara intressant.