02 March 2020
Trafikverket inför nya körskortsregler

Nya regler för att förhindra fusk

Helmnet Foto: Malin Westling
Nyligen infördes nya regler när du bland annat ska ta körkort. Det innebär att du måste fått godkänt på teoriprovet innan du kan göra uppkörningen. Nytt är att du också måste lämna en försäkran om att inte fuska.

De nya reglerna innebär att det har blivit enklare och mer flexibelt att boka proven. Både kunskapsprovet och körprovet kan bokas via en körskola eller helt privat. Vilket innebär att du kan boka det ena provet själv, och det andra genom en körskola. Du kan nu även göra proven på olika orter och boka dem via Trafikverkets bokningssystem på nätet. Detta gäller endast behörighet B.

Vi vill underlätta för våra kunder så att de kan lägga upp sin utbildning på bästa sätt.

Det är viktigt att hålla ihop teori och körning under hela utbildningen, säger Kristina Hagberg som är chef för Trafikverket Förarprov. 

De nya reglerna innebär också att du måste fått godkänt på teoriprovet för att kunna boka en uppkörning. Kunskapsprovets giltighetstid för behörighet B förlängs också från två till fyra månader. Det för att ge blivande förare mer tid mellan kunskapsprovet och körprovet för att öka kunskapsnivån. Detta gäller alltså inte för till exempel MC. 

Foto: Malin Westling

Från och med nu ställs också krav på att lämna försäkran om att inte fuska, eller att använda otillåtna hjälpmedel, när du gör teoriprovet. Syftet är att förhindra att någon fuskar vid provet och för att kunna åtala och straffa eventuella fuskare. Straffet för osann försäkran är böter eller fängelse.

-Det här innebär att Trafikverket från och med den 1 mars i år har ett tydligare stöd vid polisanmälan, säger Kristina Hagberg, chef Trafikverket Förarprov.

En mycket välkommen förändring som ska hjälpa oss ytterligare i våra åtgärder för att stävja fusk.

De nya reglerna trädde i kraft den 1 mars 2020 och gäller oavsett vilken behörighet du ska ta körkort för. Alla nya regler kan du läsa om på Trafikverkets hemsida.