07 September 2020

Novemberkåsan 2020 ställs in

Den klassiska endurotävlingen Novemberkåsan tvingas ställas in i år på grund av Coronapandemin. Arrangörerna kan inte garantera att tävlingen som normalt sett är en stor folkfest blir publikfri.

Bara tre gånger tidigare, på grund av första och andra världskriget och när vi ställde om till högertrafik har Novemberkåsan ställts in sedan första starten 1915, skriver SVT Sport. I år är första gången på 43 år som den klassiska tävlingen och stora folkfesten tvingas ställas in.


SMK Gävle kan inte
garantera att det blir
en publikfri tävling

Arrangören, SMK Gävle, kan helt enkelt inte garantera att det blir en publikfri tävling och väljer därför att skjuta upp den till nästa år. I ett pressmeddelande skriver de att de väntat på lättnader från myndigheterna för hur mycket publik ett utomhusarrangemang får ha, men att det inte blir tillräckligt stora lättnader för att kunna genomföra tävlingen.

En publikfri publikfest kan SMK Gävle inte garantera. Därför har vi ett samhällsansvar att flytta tävlingen då vi är säkra på att otillåten publik kommer närvara. SMK Gävles föreningsekonomi riskeras också i dagsläget då COVID-19 både driver kostnader och bortfall av sponsorintäkter.


Se klippet från förra årets tävling från YouTube-kanalen Bellon.