22 January 2021
SMC:s kurser godkända av Skatteverket

Motorsport räknas nu som friskvård

Skatteverket har nu förstått det som alla motorcyklister redan vet, att motorcykelkörning är bra för både kropp och själ. Nyligen godkände myndigheten vissa av SMC:s kurser och därmed räknas motorsport nu som friskvård.

Att träna och hålla igång kroppen är bra både fysiskt och mentalt. Många företag erbjuder sina anställda friskvårdsbidrag vilket är skattefritt. De allra flesta kanske utnyttjar bidraget till att gå på gym eller att betala ett årskort hos en träningsanläggning.  

Ska räknas som motion
och kunna erbjudas
till alla anställda


Nu har Sveriges Motorcyklister fått igenom att även motorport ska räknas som friskvård. Kravet från myndigheten för att en aktivitet ska räknas som friskvård är att den ska kunna genomföras regelbundet och inte kosta mer än tusen kronor per tillfälle.


Foto: YoueTube, Sveriges MotorCyklister Skåne


Den informationen har SMC fått bekräftad av Skatteverket vilket betyder att grund- och Knixkurser med SMC ses som friskvård eftersom friskvårdsbidraget vanligtvis räcker till för att kunna genomföra dessa på ett regelbundet sätt, skriver SMC.Foto: SMC


De grundläggande kraven för att en aktivitet ska räknas som friskvård är att det ska räknas som motion och kunna erbjudas till alla anställda. 

Att det nu blivit godkänt av skatteverket innebär inte att det automatiskt är godkänt, din arbetsgivare måste också godkänna aktiviteten som friskvård.


Skatteverket kan anse att aktiviteten är godkänd som skattefri friskvård, men arbetsgivaren kan välja att inte erbjuda den aktiviteten, skriver Skatteverket på sin hemsida.