09 February 2021
Uppmaning från SMC:

Motorcyklister, håll hastigheten!

atk2 Foto: Malin Kullberg
Närmare trettio tusen motorcyklister körde för fort förbi fartkameror runt om i landet förra året. Det var över 6000 fler än året innan. Nu vädjar SMC till alla motorcyklister att hålla hastigheten.

Under tolv års tid har Sveriges MotorCyklister gått igenom statistik från Polismyndigheten över antal fordon som fångats i hastighetskameror, det vill säga ATK. 

Kamerorna registrerar alla fordon som kör fort förbi även om till exempel motorcyklister inte kan bötfällas. Den senaste statistiken visar att antalet registreringar har ökat under år 2020 både bland motorcyklister och bilister.

Foto: Polisen.se

 
Totalt fångades 28.938 motorcyklar och 255.699 bilar i kamerorna förra året. Det är 6071 fler motorcyklister än året innan.
Under en tio års period har antalet motorcyklister som kört för fort förbi fartkamerorna  tredubblats.


Foto: Helmnet

Diskussioner förs om möjligheten till att kamerorna även ska kunna fota motorcyklar bakifrån och på så sätt komma åt fartsyndarna. Men SMC hoppas på att det inte blir verklighet.


Det finns bara en lösning för att slippa den typen av idéer. Inför MC-säsongen 2021 ber SMC därför motorcyklisterna att hålla hastigheten, även förbi ATK-kamerorna, skriver de på sin hemsida. 


Sammanställning från svmc.se

Trafikverkets egna undersökningar visar att drygt 70 procent av svenskarna har en positiv inställning till trafiksäkerhetskamerorna.
Idag finns det cirka 2000 kameror runt om i landet och enligt Trafikverket har hastigheten generellt sänkts på vägarna där kamerorna sitter. Det innebär att kamerorna också hjälper till att rädda flera liv varje år.


De räddar cirka 20 liv per år. Dessutom räddas fler än 70 personer per år från att bli allvarligt skadade i trafiken, skriver Trafikverket på sin hemsida.