08 January 2020
Dakar-Rallyt 2020

Möt Taye Perry - "jag måste vara en skickligare förare "

Dakar-Perry2 Foto: Dakar.com
Hon är en av 13 kvinnor som tävlar i årets upplaga av Dakar-Rally som för första gången körs i Saudiarbien.

Det här är storyn om den unga Sydafrikanska kvinnan, Taye Perry, som älskar öknen.

Vad jag älskar med det? Jag älskar friheten. 


-För mig är det här fullständig frihet. Det är en helt annan värld, och jag tycker om att vara i den världen, säger Taye Perry och ler med hela kroppen. 

Till och med fram till en vecka sedan kändes det omöjligt berättar hon i videon från Dakar-Rallyt officiella YouTub-kanal. Ibland undrar hon om det är sant, är det här verkligen Dakar.

Jag kan forfarande inte tro att vi är här, säger Perry.


Den 29-åriga tjejen är bara 1.58 cm lång och alltså inte så stor, men hon går ändå ingen obemärkt förbi bland övriga förare. 

Vi tycker om att vara ute, vi älskar naturen berättar hon. Hennes pappa har kört motorcykel förut, och när hon såg bilder på det bestämde hon sig för att hon också ville ha en motorcykel. Det var så det började. 

Jag lärde mig köra på kort tid och bytte till större och större hojar ganska snabbt. Jag hade inte en modell speciellt länge. När jag hade den största lagliga hojen, en 450, så vill jag istället ha större utmaningar säger hon.

Och här är jag, Dakar är den största utmaningen säger Perry. 


Att hon är så kort och inte riktigt når ner till marken på hojen är något hon tror att alla tycker ser lite lustigt ut. Hon kan inte nå ner med fötterna när hojen står utan stöd. Med en fot i har hon halva benet över sadeln och har knävecket i jämnhöjd med motorn. Det är såklart en utmaning vid körning i tuff terräng. 

Jag har lärt mig att vara akrobatisk på hojen, säger hon och skrattar. När jag kommer till ett väldigt tekniskt krävande parti, och där andra kanske måste paddla sig fram med fötterna för att hålla balansen, så måste jag helt enkelt ha en högre skicklighetsnivå för att klara av det.

Jag hoppas att det inte går allt för illa för mig bland alla rookies. Nästa år kommer jag att ha ännu mer erfarenhet och vara bättre och också kunna få bättre placering, säger Taye Perry.